Evo da li će prigovor savesti ostati kao opcija i kako će izgledati civilno služenje vojnog roka sada

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 4

Obavezno služenje vojnog roka je vraćeno u Srbiju posle 13 godina, a prvi kadeti bi u kasarnama trebali da budu već u septembru naredne godine. Međutim, dok se ranije oko služenja uglavnom govorilo oko ispraćaja vojnika, danas je čini se glavni fokus na tome da li će postojati opcija prigovora savesti i kako će izgledati civilna služba.

Iako mnogi detalji još nisu poznati, pa ni to kada će početi da pristižu pozivi i koverte, osim da se očekuje već u prvim mesecima 2025. godine, ono što jeste znano to je da sada i ne bi trebalo da bude previše razlika u odnosu na period pre ukidanja obaveznog vojnog roka.

Kako je general major Tioslav Janković, načelnik operativne uprave Generalštaba Vojske Srbije, istakao, prva generacija koja bude obuhvaćena novim programom biće za mladiće od 19 do 27 godina, odnosno 30 godina za one koji u međuvremenu budu odlagali vojni rok.

Mogućnost odlaganja

Dakle, odgovor na pitanje koji mnogi postavljaju od kako se tema pokrenula glasi - da, biće moguće odlaganje i da, biće osoba koje će biti izuzete od nove obaveze.

- Oni koji izaberu služenje vojnog roka s oružjem imaće mogućnost odlaganja. Studenti, osobe koje imaju neke lične, privatne probleme, naravno do prestanka postojanja takvih razloga - kazao je general major Janković.

Prikaz naoružanja Vojske Srbije Foto: Nikola Tomić

Ukoliko se uzme u obzir da je predočeno da neće biti mnogo različitosti u odnosu na period pre suspenzije obaveznog vojnog toka, pretpostavka je da će važiti i ista pravila oko odlaganja. Podsećanja radi, tada su ljudi koji podležu grupaciji po nekoliko osnova mogli biti izuzeti od obaveze, a ovo su razlozi koji su tu opciju činili mogućom tada:

  • Zdravstveni razlozi
  • Porodični razlozi
  • Studije
  • Pojedine religije
  • Profesionalci od značaja za promociju Srbije
  • Specifične okolnosti
  • Drugi izuzeci

Krenimo redom. Što se tiče zdravstvenih razloga, oni su podrazumevali osobe koje su imale ozbiljne zdravstvene tegobe ili invaliditet koji bi im onemogućio izvršenje vojničkih dužnosti.

Određene porodične okolnosti ili obaveze takođe su dovodile do izuzeća pojedinih osoba od obavezne službe, ali sve je zavisilo od samih okolnosti i porodične situacije. Tu možemo uvrstiti i ljude koji imaju dvojno državljanstvo, pa pored srpskog ako je drugo neke zemlje gde služenje nije obavezno, oni mogu biti izuzeti i u Srbiji.

Studije su takođe jedan od razloga zbog kojeg su neki bili izuzeti obaveznog vojnog roka i zbog kojeg je bilo moguće isti odložiti do završetka školovanja.

Po pogledu religije, uzimano je u obzir da su pojedine verske zajednice mogle imati specifične izuzetke ili alternative.

Takođe, nekim sportistima ili umetnicima bi bila omogućena opcija odlaganja ili izuzetka ukoliko je uzet u obzir značaj za našu zemlju.

Prikaz naoružanja Vojska Srbije Foto: Nikola Tomić

Među drugim izuzecima razlozi su brojni. U pitanju su situacije i specifične okolnosti koje bi osoba navela. Ipak, tu valja napomenuti prigovor savesti kao možda jednu od najčešćih opcija koje bi neko navodio u periodu do ukidanja obaveznog služenja vojnog roka.

Za sada konkretnih informacija nema i nikakve pojedinosti nisu otkrivene, te nije poznato da li će i dalje biti sve gorenavedene opcije moguće.

Prigovor savesti i civilna služba

Prigovor savesti kao mogućnost će ostati, kazao je general major Janković uz napomenu da će izmenama i dopunama zakona i regulativa biti pokušano da se, kako je rekao, neke pojave, odnosno zloupotrebe, koje su karakterisale neki raniji period izbegnu.

Pojasnio je da će za sve koji odaberu civilnu službu biti pokušano da se nađe mesto unutar Vojske Srbije, tako da svoja znanja i doprinos daju jedinicama u okviru kojih za ta dva i po meseca nije neophodno da kod sebe imaju i oružje.

Ako je sudeći po tom objašnjenju, postoji mogućnost da će pojedinosti oko prigovora savesti imati možda i veće promene sada.

Podsetimo, ranije je takođe bilo reči o tome i tada je predočeno da će novi vojni rok verovatno omogućiti studentima tehničkih fakulteta da ga služe i na Vojnotehničkom institutu i onim organizacionim delovima Vojske Srbije koje zahteva veće tehnološko znanje.

- Da na taj način angažujemo njihove radne i ostale sposobnosti. Nama će trebati mladi momci koji znaju da voze bespilotne letelice i dronove, tako da imaćemo onaj klasičan oblik vojnog roka, ali imaćemo i za određene mladića koji su određenog profila školske spreme da mogu da u posebnim jedinicama vojske Srbije pomognu svojim znanjem i veštinama. To će biti jedan višeslojni oblik angažovanja regruta prilikom služenja vojnog roka i mislim da je to i čast svih mladića koji će služiti vojni rok. Cilj nam je da to zaživi do polovine sledeće godine - rekao je svojevremeno predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević.

(Telegraf.rs)

Video: Održana premijera u predstave "Meduza Suza" u Narodnom pozorištu Pirot

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NS 1

    26. septembar 2024 | 08:21

    Vojni rok služićemo po surovom zakonu,naši životi biće u tuđim rukama kada zatreba,polako nam stežu pojas da se ne uplašimo.

  • KKK

    26. septembar 2024 | 07:24

    Ma , kakav prigovor savesti ?! Ko je nas pitao za te gluposti '81. u JNA ?! I , sta nam fali ?!

  • Selo

    26. septembar 2024 | 12:24

    Primećujem da se pojam savest koristi samo kao izgovor za izbegavanje vojnog roka. U svim ostalim životnim situacijama je duboko iskorenjen i pojam i smisao savesti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA