Održan svečani prijem nove generacije studenata na Ekonomskom fakultetu

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je danas da je na prvu godinu studija na Ekonomskom fakultetu u Beogradu upisano ukupno 1.320 studenata.

Đukić Dejanović je, na svečanom prijemu nove generacije studenata povodom početka školske 2024/2025. na Ekonomskom fakultetu, poručila da su za svaki fakultet važni, pored edukativnih programa koji moraju da budu selektivni i da se prilagođavaju potrebama tržišta rada, i naučno-istraživačke aktivnosti.

Ona je studentima požela da znanja koja steknu budu značajan doprinos za ekonomsku misao, određene segmente vezane za poslovanje i naravno za statističke i druge oblasti kojima će se baviti.

- Liderstvo kojim se karakterišu osobe koje ovdje stiču znanja u svojim stručnim i naučno-istraživačkim oblastima je šire poznato. Ono što je sigurno jedna od najvećih vrednosti u radu to je da su upravo profesori i njihovi saradnici fokusirani na studente i da zajedno sa njima prave korake napred na planu afirmacije visokoškolskog obrazovanja u čitavoj zemlji, a posebno na Univerzitetu u Beogradu - rekla je ministarka.

Dekan fakulteta Žaklina Stojanović rekla je za Tanjug da broj studenata u prvoj godini iznosi 1.320, od čega je 990 studenata na četvorogodišnje programu i 330 na trogodišnjem programu osnovnih akademskih studija.

Prema njenim rečima, to je ukupna kvota koju Ekonomski fakultet može da upiše.

- U drugom upisnom roku je četrdesetak mesta za trogodišnji program, uspešno smo popunili kvotu - izjavila je ona i dodala da je ove godine bilo veliko interesovanje za upis na Ekonomski fakultet.

Objasnila je da na prvoj godini studenti kreću sa zajedničkim programom.

- To znači da postoji velika prohodnost da studenti se tek od druge godine odlučuju za ukupno 14 različitih modula ili smerova od čega su dva na engleskom jeziku, a 12 koji su tradicionalno prisutni na našem fakultetu i dva programa koje zajednički na engleskom jeziku realizujemo sa Univerzitetom u Londonu odnosno Londonskom školom ekonomije i političkih nauka - napomenula je ona.

Prema njenim rečima, njihov centar za saradnju sa privredom intezivirao je saradnju sa kopmanijama koje posluju na našem tržištu.

Dodala je da je da Ekonomski fakultet studentima obezbeđuje prasku preko koje mogu da dođu i do zaposlenja.

- U isto vreme dobiju radnu knjižicu i završe studije na ekonomskom fakultetu - istakla je Stojanovićeva.

Pripremna nastava se odvija u tri navrata, u januara, aprilu i junu i kako je rekla, "budući studenti se već sada raspituju za pripremnu nastavu na Ekonomskom fakultetu".

Novu generaciju studenata, osim ministarke i prodekanke, pozdravili su prorektor Univerziteta u Beogradu Branislav Boričić, predsednik Saveta Ekonomskog fakulteta Đorđe Kaličanin, prodekan za nastavu i saradnju sa privredom Dragan Lončar, prodekan za finansije i međunarodnu saradnju Saša Ranđelović i student prodekan Milica Grozdanović.

Studentkinja Marija Ilić rekla je da se za prijemni pripremala šest meseci, spremala je poslovnu ekonomiju, kao i da je zanima marketing.

- Pre svega, očekujem da upoznam dobro društvo i da naučim nešto novo - izjavila je ona.

Julija Radivojević iz Šimanovaca kaže da je za prijemni ispit spremala sociologiju, istoriju i opštu informisanost, da nije bilo teško, ali da treba mnogo da se uči.

- Na Ekonomskom fakultetu ima dosta smerova. Volim ekonomiju i mislim da će mi obezbediti znanje koje mi je potrebno za budućnost, kao i za posao - navela je ona.

Beograđanka Sofija Stojanović istakla je da je polagala poslovnu ekonomiju, kao i da očekuje da će na fakultetu steći nova poznanstva, iskustva i znanje i da još nije sigurna za koji smer će se oprediliti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA