U četiri državne predškolske ustanove u Beogradu bez listi čekanja

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Grad Beograd ove godine po prvi put nema listu čekanja u četiri predškolske ustanove jer su sva deca za koju su roditelji konkurisali upisana.

Gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Aleksandra Čamagić izjavila je za Tanjug da su, pored Gradske opštine Savski venac, sva prijavljena deca za pohađanje državnih vrtića dobila svoje mesto na ovogodišnjem konkursu i na Starom gradu, u Sopotu i Opštini Obrenovac.

- Ove godine su najtraženija mesta bila na Voždovcu, Opštini Palilula i pojedinim delovima Opštine Zemun - rekla je Čamagić.

Ona je podsetila da je grad Beograd 2015. godine pokrenuo projekat subvencionisanja boravka dece u privatnim predškolskim ustanovama i da se od tog trenutka broj dece koja borave u vrtićima značajno povećao.

- U septembru prošle godine iznos koji Grad uplaćuje roditeljima čija deca idu u privatne predškolske ustanove po prvi put je povećan sa 22.000 na 28.000 dinara, dok je u decembru 2023. iznos ponovo povećan i to na 33.000 dinara - navela je Čamagić.

Dodala je da su u misiji da svako dete dobije mogućnost da boravi u predškolskoj ustanovi privatni vrtići Gradu značajan partner.

Postupak prijave za subvenciju grada Beograda je jednostavan i u najvećem delu obavlja se elektronski.

Najpre je neophodno da roditelji, preko portala eUprave, konkurišu za mesto u državnom vrtiću, a nakon što upisne komisije utvrde da su svi kapaciteti u njihovim objektima popunjeni, roditelji mogu podneti zahtev za izdavanje takozvane odbijenice.

- Ovaj zahtev se podnosi, takođe, na portalu eUprave, a odbijenica se preuzima u predškolskoj ustanovi za koju je prvobitno podnet zahtev - navela je Čamagić.

Od datuma izdavanja odbijenice, roditelji imaju rok od mesec dana da podnesu zahtev za subvenciju Grada.

Zahtev mogu podneti lično u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu ili to u njihovo ime može učiniti privatna predškolska ustanova u koju upisuju dete.

- Pravo na subvencionisani boravak priznaje se od prvog dana u narednom mesecu, a prva uplata subvencije može se očekivati mesec dana od priznavanja prava - kaže Čamagić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Naoružanog čoveka koji im je pretio izvlačio iz plamena da ga spasi: Nikola iz Čačka je pravi heroj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🇨🇭 AG CH

    23. septembar 2024 | 09:19

    Za škole i predškolske ustanove ne treba nigde i nikada biti čekanja i listi,ako kažete da sva deca trebaju da imaju iste uslove školovanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA