Za pedesetak životinja azila u Lapovu potrebna hrana: Neverovatna simbioza, psi i mačke spavaju zajedno

 
J. V.
J. V.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Azilu "Staro brdo" u Lapovu kod Kragujevca, potrebni su hrana i donacije za pedesetak životinja, koliko ih je tu zbrinuto. Ovaj azil postoji već desetak godina i finansira se isključivo od donacija.

Apel za pomoć je pre više od nedelju dana upućen preko društvenih mreža. Potrebno je pre svega seno za desetak konja, za narednih šest meseci, a za samo dva dana obezbeđene su količine dovoljne do sredine januara.

"Za skoro 3,5 meseca smo uspeli da skupimo rezerve za zalihe u jako kratkom vremenskom periodu, baš zbog toga što nam se javila jedan osoba koja želi da ostane anonimna, koja nam je donirala za čitava dva meseca, sve ostalo su donacije pojedinačnih ljudi i nekoliko firmi koje su uplatile da kažemo neku relativno sitniju donaciju u odnosu na firme, ali je to neki naš cilj da ubuduće probamo da animiramo više pravna lica u odnosno na fizička lica, zato što nešto što je pravnom licu mala donacija, za fizičko lice je jako velika, a nama je ogromna pomoć”, kaže Violeta Jović iz azila za konje “Staro brdo” u Lapovu.

Koja je i dalje neophodna, kako bi za te plemenite životnje bilo dovoljno hrane do proleća.

"Ove godine smo kao donaciju dobili jedan manji kamion kojim možemo da prevezemo seno. Tako da apelujemo na ljude koji imaju višak sena koji im je ostao ili za koji nemaju neku namenu, a imaju želju da ga doniraju da nam doniraju. Sad možemo i da dođemo da preuzmemo seno što nam je ranije bilo nemoguće”, objašnjava Željko Iličić, Azil za konje “Staro brdo” u Lapovu.

U Azilu “Staro brdo” sve je na doborvoljnoj, volonterskoj bazi. O 50-ak životinja, među kojima su konji, magarci, svinje, bivo, petlovi, psi i mačke, tokom cele godine brinu Violeta i Željko. Ništa im nije teško. Srećni oni, a i životinje.

"Ovde vlada izuzetna simbioza svih članova azila. Bukvalno, znači, petlovi i psi jednu zajedno, mačke i psi spavaju zajedno. Svi se zajedno tu druže sa konjima sa bivolom, tako da jedna velika porodica jendostavno i sve nove životinje koje dođu jako brzo bivaju uvučene u tu energiju što mi je jako bitno i jako drago”, dodaje Violeta.

Tu energiju mogu da osete svi koji ih posete, jer, kako kažu, to ne može u potpunosti da se doživi preko društvenih mreža i medija.

Da čovek dođe i stvarno oseti, da u isto vreme mazi i psa i mačku, a dok se petao vrtio oko njega, a konj pokušava da mu otme šargarepu iz ruke” ističe Violeta iz Azila.

Zbog toga Azil za konje “Staro brdo” u Lapovu nekoliko puta godišnje organizuju Dane otvorenih vrata, za sve ljubitelje životinja.

(Telegraf.rs / RTS)

Video: Ovo je farma iz snova: Minijaturni konji nemaju više od 95 centimera a najbolji drug im je pas

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA