Čiste se liste čekanja za skener, preventivni pregledi u toku! Evo šta danas do 17 časova možete proveriti

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 5

Ministarstvo zdravlja nastavlja sa akcijom preventivnih pregleda, koji se i ove nedelje sprovode u ustanovama širom Srbije, u periodu od 8 do 17 časova. Takođe, nastavlja se i sa čišćenjem listi čekanja za skener, te će, kako je najaveljeno, do sutra svi građani proći kroz ovu dijagnostičku proceduru.

Kako je izjavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, do ponedeljka, odnosno, do danas od 19 časova Srbija neće imati više listu čekanja za skener, te da će se raditi na tome, da se više ne prave liste čekanja.

- Imamo dovoljno skenera, imamo dovoljno lekara, potrebna je ta organizacija i mislim da je to dobra vest za građane Srbije, poručio je resorni ministar.

Kako je istakao, najvažnije je da su građani koji su došli na zakazani pregled zadovoljni.

“U većini bolnica je dobra organizacija, posebno u bolnicama gde su rukovodioci sa svojim zaposlenima, tu je mnogo bolja organizacija nego tamo gde rukovodioci nisu došli. U svakom slučaju, odvija se po programu koji smo napravili”, izjavio je Lončar, prilikom obilaska zdravstvenih ustanova.

Preventivni pregledi

Građani će danas biti u prilici da obave pregled hematologa, gastroenterologa, merenje krvnog pritiska, da urade laboratoriju (krvna slika, biohemija, LDH, feritin, Fe, bilirubini, transaminaze, CRP), kao i tumor markere (CEA, CA 19-9, i AFP opciono).

“I predsednik države Aleksandar Vučić i ja, kao resorni ministar, ali i svi koji se bave ovim poslom, od početka apelujemo - samo je potrebno da se građani odazovu na preventivne preglede", rekao je Lončar.

Pregledi će se obavljati u periodu od 08.00 do 17.00 časova i u novoj zgradi Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, severni ulaz, odnosno ulaz iz Ulice Koste Todorovića, saopštio je Univerzitetski klinički centar Srbije.

Svi pacijenti kod kojih se uoče nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima biće odmah upućivani na dalju dijagnostiku i preglede.

U Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine (UKCV), u nedelju preventivni pregledi biće sprovedeni u Specijalističkoj Poliklinici, gde će građani moći da obave osnovni lekarski pregled, laboratorijske analize (kompletnu krvnu sliku), kao i biohemijske analize (CRP, LDH, feritin, transaminaze, bilirubini, gvožđe i tumor markeri), gastroenterološki i hematološki pregled, kao i tumor markere.

Zdravstvene ustanove pozivaju sve građane da obave preventivne preglede i time pozitivnu utiču na svoje zdravlje.

Na ovom LINKU, pogledajte kompletan spisak ustanova u kojima se danas obavljaju preventivni pregledi.

Prevencija je ključ

Lekari apeluju da je potrebno voditi računa o svom zdravlju, odlaziti na redovne kontrole što se posebno odnosi na starije od 40 godina, jer je to period kada se bolesti i genetske predispozicije aktiviraju, naročito ako se ukrste sa štetnim navikama.

- Prevencija je važna, zato pozivam sve ljude da odu do najbliže zdravstvene ustanove u kojoj se obavljaju besplatni preventivni pregledi i provere svoje zdravlje.Ukoliko neku bolest otkrijemo na vreme, bez obzira šta je u pitanju, ako na vreme počnemo sa pravom terapijom šanse su velike da pacijent bude izlečen, izjavio je nedavno za Telegraf.rs ministar zdravlja.

Tokom prošlonedeljne akcije više od 2.000 građana upućeno je na dalju dijagnostiku, a 31 hitno je hospitalizovan u nekoj od bolnica, zbog potvrđenih oboljenja. U više od 200 zdravstvenih ustanova u našoj zemlji u okviru današnje akcije obavljeno je ukupno 152.120 pojedinačnih pregleda, od toga 11.500 UZ štitne žlezde, odnosno 60.000 tumor markera.

(Telegraf.rs)

Video: Šta donosi zapošljavanje mladih lekara, direktor ORL Klinike otkriva koliko je specijalizacija važna

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA