Ako se ova dugoročna prognoza ostvari, sve pesme i izreke o zimi "padaju u vodu": Šta se to dešava s klimom?!

 
M. B.
M. B.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 4

Nakon miholjskog leta u oktobru, očekuje nas blaga zima, a prve jutarnje mrazeve možemo očekivati tek u trećoj dekadi januara, kaže se u dugoročnoj prognozi do marta iduće godine koju je objavio Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Prema prognozi RHMZ, u većem delu Srbije očekuje se topliji i prosečno vlažan, a u istočnoj i južnoj Srbiji topliji i suvlji oktobar. Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za stepen do dva u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha oko 10,5ºC, što je za stepen ili dva više nego što je višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini očekuje se da će srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biti oko 19ºC.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom oktobra biće od 5 mm do 10 mm niža u odnosu na višegodišnji prosek, kaže se u prognozi RHMZ.

I u novembru vreme će biti toplije od uobičajenog sa prosečnim padavinama.

Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru biće iznad višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 5,1ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim oko 0,5ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 11,4ºC.

U celoj Srbiji mesečna suma padavina tokom novembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku do 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

Decembar će takođe biti blaži i prosečno vlažan, navodi RHMZ.

Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 1,3ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 7,2ºC. Mesečna suma padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima do 5 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek.

Slična prognoza je i za prvi mesec iduće godine kada će vreme biti blaže od uobičajenog. Ipak, u trećoj dekadi januara mogući su umereni do jaki jutarnji mrazevi.

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće iznad višegodišnjeg proseka, oko 5,9ºC.

U celoj Srbiji mesečna suma padavina tokom januara zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima do 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

Iako se očekuje blaži februar od ubičajenog, u prvoj polovini meseca mogući su umereni jutarnji mrazevi.

Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru biće jedan do dva stepena iznad višegodišnjeg prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće iznad višegodišnjeg proseka, oko 9,5ºC. Mesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka.

U većem delu Srbije mart će biti blaži i suvlji. Srednja minimalna temperatura vazduha u martu biće iznad višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha oko 5,4ºC, a srednje maksimalne temperature vazduha oko 14ºC. U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom marta biće ispod višegodišnjeg proseka, najavljuje RHMZ.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Kiša, oluje ali i ponovni toplotni talas: Detaljna prognoza za Srbiju do kraja juna

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vvv

    21. septembar 2024 | 22:35

    Jeeeeeeeeeeeee🥳🥳🥳

  • 😉

    21. septembar 2024 | 23:31

    Uništena klima,leta sa 70 stepeni,zime bez snega sa +15,20 stepeni.

  • baba

    21. septembar 2024 | 23:29

    ovi ne mogu da pogode unapred dva sata a ne cetiri meseca,svasta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA