U Pranjanima obeleženo osam decenija od spasilačke "Misije Halijard"

 
J. V.
J. V.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 5

Polaganjem venaca i svečanom ceremonijom danas je u memorijalnom kompleksu na Galovića polju, izgrađenom na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, obeleženo 80 godina od operacije "Vazdušni most“ – "Misija Halijard".

Ceremoniju je predvodio izaslanik predsednika Srbije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, a vence su položili i ambasadorSAD Kristofer Hil, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Opštine Gornji Milanovac, delegacije pet država učesnica „Misije Halijard“ i Fondacije Halijard sa članovima porodica učesnika ove misije.

Misija Halijard je jedna od najvećih operacija spasavanja savezničkih pilota oborenih na prostoru koji je kontrolisala nacistička Nemačka tokom Drugog svetskog rata.

Hil je izjavio da je Operacija Halijard najveća i najuspešnija akcija spasavanja u Drugom svetskom ratu.

"Pre 80 godina videli smo hrabrost oba naroda. Danas ne možemo da dostignemo ono što su oni uradili, ali možemo ići napred. Oni su živeli u teškim i složenim vremenima, a uprkos svemu tome razlikovali su dobro i zlo. Nakon čuvene misije, svi su se vratili svojim običnim životima, a zamislite sve probleme koje su imali dok su gradili pistu. Nisu imali ni Gugl, a jezičke probleme su savladali i njihovim primerom možemo biti inspirisani”, rekao je Hil.

Džon Kapelo, predsednik fondacije "Misija Halijard", između ostalog je na Galovića polju, istakao da na temeljima naših predaka treba da gradimo i odnose u budućnosti.

"Mi danas ne gradimo pistu, mi danas gradimo odnose sa Srbijom, odnose koji su puni poštovanja, zajedničkih vrednosti i želje za mirom svuda u svetu", rekao je Kapelo.

Starović je tom prilikom istakao da je današnji dan iščekivao punih 26 godina, otkada je prvi put zakoračio na Ravnu Goru.

"Kada su pojačana saveznička bombardovanja ključnih resursa Trećeg rajha za dalje vođenje rata, Srbi su u tom ključnom istorijskom momentu spašavali savezničke avijatičare i time stvorili trajan zalog prijateljstva i poštovanja između Srbije i Sjedinjenih Američkih država", rekao je ministar Starović.

On je napomenuo da danas, kada kažemo Drugi svetski rat, "prve asocijacije su nam Bitka kod Staljingrada, Operacija Overlord, opsada Lenjingrada, Bitka za Midvej, borbe za Berlin, dok doprinos koji je dao srpski narod u ovom strašnom sukobu često biva neopravdano zaobiđen i zaboravljen".

Obeležavanju osme decenije "Misije Halijard", u kojoj je uz pomoć srpskog stanovništva i Jugoslovenske vojske u otadžbini spaseno 500 američkih pilota, prisustvovala je i predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković

"Operacija Halijard je veličanstveno svedočanstvo hrabrosti srpskog naroda i srpskih vojnika, koji su žrtvovali svoje živote i živote svojih porodica da bi spasli američke pilote“, izjavila je Gojković i podsetila na to da je u komunističkom režimu ovaj događaj bio prikriven velom tajne, saopštila je Pokrajinska vlada.

Važno je da se sećamo, i da znamo da je operacija Halijard jedna od najsvetilijh stranica bilateralnih odnosa između Srbije i SAD“, naglasila je Gojković.

Gojkovićeva je ovom prilikom položila venac kao potomak porodice koja je pomogla američkim pilotima, jer je njen deda učestvovao u misiji i spasio je dva američka pilota.

Simbolična predaja novih čizama

U oviru svečanosti predsednik Fondacije Halijard Džon Kapelo podsetio je na događaj kada je spaseni američki pilot ostavio tada dečaku svoje čizme u znak zahvalnosti za svu pomoć, jer tada nije imao ništa drugo da mu ostavi.

Danas je unuk tog pilota Kenet Volker prisustvovao svečanosti i simbolično predao sada 96-godišnjem Rodoljubu Jankoviću nove čizme.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, zahvalio je predsedniku Vučiću i Vladi Republike Srbije, na tome što organizacijom ovakvih ceremonija ne dozvoljavaju da u zaborav odu veliki podvizi srpskog naroda, kao što je spasavanje savezničkih pilota.

Kako je Kovačević istakao, Misija Halijard zajedno sa današnjim datumom ušla je u zvaničnu ceremoniju Republike Srbije, i to se dogodilo pre pet godina, kada je svečanoj ceremoniji prisustvovao predsednik Vučić.

"Tada smo počeli da gradimo ovaj velelepni Memorijalni centar, počeli smo da gradimo Pranjane, počelo je za njih da se čuje ne samo u Srbiji, već širom sveta, jer takva jedna spasilačka misija nije smela ostati u zaboravu", rekao je Kovačević.

Organizator ceremonije je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Objavljen poziv građanima da i sami vide spektakl: Prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    21. septembar 2024 | 17:38

    Šta obeležavami i slavimo? Našu glupost i naivnost? I samo par meseci posle spasavanja američka ibritanska vlada su podržale partizanski teroristički pokret zarad svojih sopstvenih interesa i poslušnodti partizana koji su obećali da će okrenuti ledja Rusiji... 90-ih su bombardovali te iste Srbe osiromašenim uranijumom i y Bosni i u Srbiji, zajedno sa ustašama sproveli Oluju i sa šiptarskim teroristima nam oteli svetu zemlju srpsko Kosovo.

  • Jovan Ktć

    21. septembar 2024 | 19:10

    Lepo su nam se odužili što smo spašavali njihove pilote, pa su tokom 1944. god. bombardovali gradove širom Srbije, gađajući navodno nemačke ciljeve. Urnisali su nas pogađajući bolnice, pijace trgove i mnoge civilne objekte, Navodno im je Koča Popović dao preporuku koje gradove u Srbiji i Crnoj gori da bombarduju. Čak je i Nedić protestovao protiv ovog varvarstva "saveznika". Nećemo tim cinicima zaboraviti, a još manje oprostiti agresiju 1999. ni otimanje KiM. Nikada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA