Osnaživanje žena kroz mere inkluzije u Žablju: Tri žene iz projekta govore za naš portal o promenama u životu

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Tri korisnice projekta „Žabalj za održiva stambena rešenja i aktivnu inkluziju“, koji sprovodi opština Žabalj u saradnji sa Kancelarijom za inkluziju Roma AP Vojvodine i Centrom za proizvodnju znanja i veština, govore kako su im mere aktivne inkluzije u okviru projekta poboljšale kvalitet života i pružile veću sigurnost za njihove porodice.

Mira, koja ima 31 godinu, živela je sa suprreugom i dvoje dece u podstandardnom naselju „Boronj“. U okviru projekta, njena porodica je dobila renoviranu kuću opremljenu nameštajem i kućnim aparatima.

„Ovo je za nas nešto novo i bolje. Naša deca više neće morati da odrastaju u naselju gde smo mi odrasli“, kaže Mira.

Opština Žabalj je u sklopu projekta kupila i rekonstruisala deset kuća za deset romskih porodica koje su živele u nesigurnim uslovima naselja „Boronj“. Osim novih domova, korisnicima su pružene i mere aktivne inkluzije.

Mira, koja je upisala časove vožnje, kaže:

Mislila sam da neće biti lako, ali svaki čas mi je bio sve zanimljiviji. Učila sam noću i položila test iz prve.“

Osim vožnje, pohađa i obuku za poslastičara, planirajući da pokrene sopstveni biznis. Dodaje da će joj vozačka dozvola omogućiti i samostalnu dostavu svojih proizvoda. Pored obuka, deca korisnika projekta učestvuju u edukativnim radionicama i izletima. Mira ističe koliko joj znači što deca učestvuju u ovim aktivnostima, jer tako razvijaju samostalnost i unapređuju svoje znanje.

Sofija, još jedna korisnica, živi sa porodicom u Žablju i pohađa obuku za frizera.

„Jako sam zadovoljna što ću moći da radim u novom prostoru i ostvarim dodatne prihode“, kaže Sofija. Njen sin je takođe učestvovao u radionicama za podršku obrazovanju i značajno popravio uspeh u školi.

Milanka, koja živi sa porodicom u naselju „Boronj“, pohađa obuku za manikir.

„Jedva čekam da se uselim u novu kuću i otvorim prostor gde ću moći da radim“, kaže Milanak. Njena deca su takođe uključena u aktivnosti projekta, a posebno je zadovoljna što će starije dete uskoro krenuti u vrtić, što će doprineti njegovom razvoju i druženju sa vršnjacima.

Ovakvi projekti socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije sprovode se u još 18 opština širom  Srbije, sa ciljem da se obezbede adekvatna stambena rešenja za 360 najugroženijih porodica. Evropska unija je za EU SHAI program izdvojila 27 miliona evra, a projekat sprovodi UNOPS u Srbiji. Korisnici ovih programa dobijaju i podršku kroz mere aktivne inkluzije, prilagođene njihovim individualnim potrebama, što doprinosi boljoj socijalnoj uključenosti.

(Telegraf.rs/A.N.)

Video: Minja Todorović živi na Malti: "Ovu zemlju bih jedino menjala kada bih morala za moju Srbiju "

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA