Mokranjčeve dane u Negotinu upriličio i ministar Nikola Selaković: Statueta Mokranjca otišla u prave ruke

 
M. L.
M. L.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Najstariji festival "Mokranjčevi dani" u Negotinu, kao i svakog septembra pa i ovog, po 58. put održani su u rodnom gradu jednog od najvećih srpskih kompozitora. U natpevavanju horova ovogodišnji dobitnik Statuete Stevana Mokranjca je Negotinsko pevačko društvo, kojim diriguje Danilo Perković .

Četrnaestog septembra, svečano uz horove, fanfare, podizanje zastave uz besedu, ove godine ta čast da bude besednik pripala je čuvenom svetskom baritonu, Željku Lučiću, a pomoćnik ministra kulture u Vlade Srbije Dejan Antić otvorio je 58. "Mokranjčeve dane" u Negotinu. Ovu tradicionalnu manifestaciju koja se održava u čast najvećeg srpskog kompozitora, Stevana Mokranjca, pratili su brojni sadržaji. Natpevavanje horova, koncerti, operske arije, nastup dečijeg operskog studija Novosadskog pozorišta koji je oduševio publiku, kao i nastup "Flautino Lola Klasik" koji su izvodili Mokranjčeve obrade za hor flauta, okupili su u nekoliko dana trajanja Festivala veliki broj posetilaca.

Statueta Stevana Mokranjca prvi put otišla je u ruke članova Negotinskog pevačkog društva, kaže Danijela Marković, direktorka Doma kulture "Stevan Mokranjac" u Negotinu.

Trajanje Mokranjčevih dana, jednog od najstarijih muzičkih festivala u Srbiji svedočenje je o fenomenu stvaranja muzike vraćajući nas u duhovnu oazu i središte srpske horske i solo pesme, podsetio je ovom prilikom i Nikola Selaković, ministar kulture u Vladi Srbije, koji je u okviru posete Negotinu, posetio i Muzej Krajina i rodnu kuću najvećeg srpskog kompozitora, Stevana Mokranjca.

"Stevan Stojanović Mokranjac, temelje opstanka naše kulture video je u izvornom narodnom stvaralaštvu. Pa će tako valjana srpska umetnička muzika biti samo ona, koja će nastajati na ovim temeljima. Stoga je ova Manifestacija i jedna od najznačajnijih u Srbiji, podsetio je između ostalog ministar kulture Nikola Selaković.

Inače, ministar Selaković je tokom posete Negotinskoj Krajini, prisustvovao i potpisivanju ugovora o poslovnoj saradnji na rehabilitaciji Rajačkih pimnica između Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Rajačkih pimnica DOO, predsednikom Opštine Negotin Vladimirom Veličkovićem i Stankom Popovićem. U razgovoru o ulaganjima u oblast zaštite kultrunog nasleđa i održivog razvoja Rajačkih pimnica, Selaković je naglasio da ovaj kompleks obuhvata stotine nekadašnjih vinskih podruma koji su služili za proizvodnju i skladištenje vina i da predstavljaju kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

(Telegraf.rs/Milica Ristić)

Video: Dan vojnog vazduhoplovstva SAD - ii deo RADNO

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA