Lončar: Rešavanje liste čekanja prilika za istorijsku promenu u zdravstvenom sistemu

 
E. K.
E. K.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 7

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar održao je u Palati Srbija sastanak sa rukovodiocima svih zdravstvenih ustanova u Srbiji u vezi s pripremama za predstojeći vikend u toku kojeg će se u zdravstvenim ustanova obavljati preventivni pregledi i rešavanje liste čekanja na CT, saopštilo je danas resorno ministarstvo.

- Zahtevam od vas, rukovodilaca zdravstvenih ustanova, da tokom vikenda budete sa svojim zdravstvenim radnicima i pacijentima, i očekujem maksimalno angažovanje, jer svi zajedno imamo veliku priliku da učinimo istorijsku promenu u našem zdravstvenom sistemu- rešavanje liste čekanja za ovu dijagnostičku proceduru - poručio je Lončar.

Na sastanku ministra i rukovodilaca zdravstvenih ustanova detaljno je analizirana priprema za rešavanje liste čekanja za CT preglede, koji će biti urađeni predstojećeg vikenda.

Po nalogu ministra Lončara, ustanove su u toku nedelje kontaktirale sve pacijente koji su na listama čekanja za ovu dijagnostičku proceduru, i na osnovu toga napravile plan i redosled po kojem će građani dolaziti u svaku zdravstvenu ustanovu, tokom subote i nedelje.

U petak, od 8 časova, svi građani kojima će tokom vikenda biti urađeni pregledi sa kontrastom, uradiće neophodne laboratorijske analize (kreatinin i urea) za tu vrstu pregleda u istoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj će biti obavljen i CT, pojašnjava se u saopštenju.

U saopštenju Ministarstva zdravlja navodi se takođe da će u nedelju, 22.septembra biti nastavljena akcija besplatnih preventivnih pregleda.

Napominje se da će tog dana u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, u periodu od 8 do 17 časova, svi građani biti u prilici da obave pregled hematologa i pregled gastroenterologa, izmere krvni pritisak i urade laboratoriju (krvna slika, biohemija, LDH, feritin, Fe, bilirubini, transaminaze, CRP) kao i tumor markere (CEA, CA 19-9, i AFP opciono).

Iz ministarstva ukazuju na to da preglede i ovoga puta mogu da urade svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, i to bez zakazivanja.

Lista zdravstvenih ustanova u kojima će tokom vikenda biti obavljani CT pregledi, sa terminima, kao i lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, sa detaljnom vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi biće istaknute na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja http://www.zdravlje.gov.rs

Ministar Lončar je prisutnima naglasio da je ovo jedinstvena prilika da čitav zdravstveni sistem pokaže svoju snagu, sposobnost i organizovanost, i pre svega, iskrenu brigu za zdravlje građana.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesrbin

    19. septembar 2024 | 13:21

    Ćuprijski medicinski centar je više od pola veka poznat po korupciji i nijedna vlast to nije rešavala,možda će se sada to desiti ako ministar Lončar i Vučić imaju volje,nadamo se i da više ne moramo u Paraćin ili Jagodinu kod specijalista.

  • Renatita

    19. septembar 2024 | 13:36

    Nikada necu razumeti, par puta sam nazalost bila u bolnici, sto zbog sebe sto zbog dece i kad cujem, vikend je i niko i nista ne radi najezim se, u pitanju su ljudski i deciji zivoti, kakav vikend? Takve ustanove treba da rade punim kapacitetom i subotu i nedelju, nije bitno koji je dan, niko od nas ne moze da izabere kada ce da se razboli, ne treba samo Urgentni centar da radi, svi treba da rade svaki dan, ako je resenje da se zaposli vise lekara u bolnicama, neka se zaposle, pa neka dok se jedan odmara, drugi radi……a ne vikendom u bolnicama samo duhovi i pacijenti i poneka sestra….

  • Dragan

    19. septembar 2024 | 14:54

    Ima li u sns-u nesto da nije istorijsko

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA