Rast Dunava kritičan u 2 grada Srbije: Očekuje se da premaši nivo redovne odbrane od poplava

 
M. L.
M. L.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će nivo Dunava danas i sutra kod Apatina i Bezdana prevazići granicu redovne odbrane od poplave, ali građani Apatina nisu zabrinuti, jer, kako kažu pamte gora vremena - poplave 2013. i one iz 1965. godine.

Štab za vanredne situacije Opštine Apatin naveo je u saopštenju za Tanjug da prati situaciju i za sada se priprema za preduzimanje mera redovne odbrane od poplava u smislu popune materijalnih sredstava, džakova sa peskom, ljudstva i potrebne mehanizacije.

U slučaju daljeg porasta i proglašenja vanrednog stanja aktiviraće se posebne mere utvrđene planom zaštite i spašavanja. Po poslednjim dostupnim podacima RHMZ-a, od jutros, vodostaj Dunava u Apatinu je 515 centimetara, sa tendencijom daljeg porasta dok je granica redovne odbrane u ovoj opštini na 600 centimetara, a vanredne na 750.

Stanje u Bezdanu u Somboru je nešto drugačije, gde Dunav danas iznosi 480 centimetara.

Nadležni su najavili prevazilaženje granica redovne odbrane od poplave kod Bezdana sutra, a kod Bogojeva, Bačke Palanke i Novog Sada 21. i 22. septembra sa tendencijom daljeg porasta.

"Bio sam svedok '65. kada je poplavilo sve, voda je bila oko osam metara, a nikada posle toga nije bilo tako. Tada su nasipi bili slabi, a sada je to drugačije", kaže za Tanjug jedan Apatinac dok drugi dodaje: "Dosta su nam digli bent, tako da mislim da ne bi trebalo da bude nikakvih problema".

"Mislim da će drugi talas, za par dana, biti kritičan. Sreća pa je bila suša, pa će voda otići u kanale, u podvodne vode i na ovo naše područje", predviđa lokalni stanovnik.

U Apatinu je danas održana i jednodnevna vežba spasavanja i rad na vodi u organizaciji Društva podvodnih aktivnosti Apatin, koji deluje kao deo specijalizovane jedinice civilne zaštite MUP-a Srbije i Sektora za vanredne situacije iz Sombora.

Na apatinskoj marini, učesnici vežbe izvodili su proveru opreme na obali i iz čamca, spasavanje utopljenika i lica ugroženih u vanrednim situacijama, kao i njihovu evakuaciju i prevoz čamcima.

Članovi ove jedinice i društva narednih dana će nastaviti sa obilaskom nasipa kod Apatina, radi identifikovanja potencijalnih slabih tačaka i sprečavanja eventualnih opasnosti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Dunav ih iznenadio dok su bezbrižno pasli: Konji i krave zarobljeni na Krčedinskoj Adi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA