Ovo je odgovor zašto nema dnevnog boravka za decu sa problemima u ponašanju

 
M. L.
M. L.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

V. d. gradskog sekretara za socijalnu zaštitu Petar Jordanov kaže za RTS da ideja o organizaciji dnevnog boravka za decu sa problemima u ponašanju nije još realizovana pošto ne postoji kompatibilnost sa ustanovama kojima bi ta vrsta socijalne usluge bila pripojena. Što se tiče žalbi građana da nema dovoljno ličnih pratilaca, Jordanov objašnjava da problem nije novac, već da je teško naći ljude za taj posao.

Ideja da se u Beogradu organizuje dnevni boravak za decu sa problemima u ponašanju, o kojoj se govorilo prethodnih godina, još nije realizovana, iako su je podržali gradski odbornici. Zamisao je da one koji naprave neki problem, na primer, u školi, nadležni pošalju u dnevni boravak, gde bi sa njima razgovarali i radili psiholozi, sociolozi, pedagozi.

V. d. gradskog sekretara za socijalnu zaštitu Petar Jordanov rekao je za RTS da bi boravak pokrivao populaciju dece od sedam do 18 godina.

"Odnosi se na decu koji imaju neki problem ili u svom okruženju, školi, porodici i na one od 14 do 18 godina koje već imaju malo ozbiljniji problem sa zakonom, znači na osnovu suda, preporuke i eventualno neke vaspitne mere koje je određena", dodaje Jordanov.

Usluga je, napominje, pravno moguća i sasvim u redu, ali je problem sa licenciranjem, pošto ne postoji kompatibilnost sa ustanovama kojima bi probali da pripoje taj deo koji bi bio dnevni boravak.

"Ustanova gde bi mi to pripojili, ona ne bi mogla da se licencira, jer za dve različite usluge, pogotovo kad su dve kategorije korisnika usluge socijalne zaštite u pitanju, vi ne možete da licencirate objekat", objašnjava Jordanov.

Zato, napominje, nije u pitanju samo prostor, odnosno objekat za boravak dece.

"Vi imate određeni broj zaposlenih – sociologe, pedagoge, psihologe, socijalne radnike, defektologe, koji bi radili sa decom sa mentalnom retardacijom. U istoj ustanovi ne mogu da borave deca koji imaju problem u ponašanju", kaže gradski sekretar.

O ličnim pratiocima: Nije problem novac, teško je naći ljude za taj posao

Jedan od čestih problema na koje se žale građani je to da ne mogu da nađu lične pratioce i da ih nema dovoljno u gradu.

Jordanov navodi da u ovom trenutku ima 960 ličnih pratilaca na nivou Grada Beograda i najavljuje da se u narednih par meseci uključuje još 60.

Glavni problem, napominje, nije novac, već to što je jako teško naći ljude koji će raditi taj posao.

(Telegraf.rs)

Video: Ono kada se sve oko tebe ruši, a tebi je laganica:U radnji izbio požar, on ostao "ladan kao špricer"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA