Vernici se sećaju čuda Svetog arhangela Mihaila: Danas treba učiniti dve stvari

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 5

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas sećaju se čuda Svetog arhangela Mihaila. Jedno od tih čuda dogodilo se na izvoru u Laodikiji oko 300. godine. Prema legendi, jedan neznabožac imao je gluvonemu ćerku, ali mu se, uprkos tome što nije bio hrišćanin, u snu javio arhangel Mihailo i poručio da ćerka treba da se umije na tom izvoru.

Kada je to učinio, ćerka je nakon umivanja bila izlečena. Posle tog čuda, i on i ćerka su se krstili, a na tom mestu je sagradio crkvu Svetog arhangela Mihaila, koja postoji i danas.

Još jedno čudo koje se i danas prepričava: jedna porodica, posle godina čekanja, dobila je naslednika koji je bio gluvonem i zaostajao je u razvoju. Svi su im savetovali da ga se odreknu, ali roditelji su odlučili da se presele u selo u blizini Minska. Blizu njihove kuće bio je potok, u koji je dečak upao tokom šetnje s ocem.

Otac ga je brzo izvukao, a dete je tada zaplakalo. U šoku, otac ga je odveo do žene da se i ona uveri u čudo. Roditelji su detetu dali ime Mihail, u čast arhangela, verujući da će mu time obezbediti njegovu zaštitu. Kasnije su saznali da se potok zove Mihailovim, u čast arhangela Mihaila.

Prema crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom, a njegovo ime, prema crkvenom tumačenju, označava "onog koji je kao Bog".

Na grčkom jeziku, reč "arhi" znači glavni ili prvi, a "angelos" znači vesnik ili anđeo. Arhangel Mihailo je predvodnik vojske anđela koja je učestvovala u stvaranju sveta i branila čovečanstvo od palih anđela.

Narod veruje da na današnji dan treba moliti za izlečenje i oprostiti grehe svim nevernicima, jer će se tada ispuniti najveća želja – zdravlje za njih i njihove najmilije.

(Telegraf.rs)

Video: Mitropolit Joanikije: Raduje se Crna Gora, sveta zemlja svetaca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    19. septembar 2024 | 08:27

    SLAVA I MILOST SVETOM ARHANGELU MIHAILU. AMIN.

  • M

    19. septembar 2024 | 11:09

    Slava mu

  • crnii

    19. septembar 2024 | 13:56

    Anđeo čuvaru, moj sveti koji si mi od Boga dat da mi budeš zaštitnik i oklop od đavolske sile ,molim te i preklinjem te da mene, najmilije i sve ostale udostojiš tvoje ljubavi prema Bogu i daš nam zdravlje. Amin!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA