Klinika za vaskularnu hirurgiju UKCS dobila hibridnu operacionu salu

 
E. S.
E. S.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Klinika za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije dobila je novu salu koja spada u hibridnu operacionu hiruršku salu, a vrednost radova iznosi oko 1,5 milion evra, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

U Evropi postoji 15 ovakvih sala, a ovo je prva u regionu i posebna je po tome što omogućava izvođenje vaskularnih i endovaskularnih procedura pod kontrolom rendgenskog zračenja uz korišćenje naprednih softerskih rešenja, navodi se u saopštenju.

Novootvorena hibridna sala spada u najnoviju generaciju operacionih sala i sa pratećom opremom omogućava najsavremeniju tehnološku podršku u izvođenju aortnih endovaskularnih procedura, a nabavljena je sredstvima Ministarstva zdravlja.

Kako je saopšteno, ova operaciona sala će unaprediti izvođenje operacija na krvnim sudovima, a posebno endovaskularnih procedura na disekciji grudne i trbušne aorte, kao i operacija aneurizmi.

U poslednjih 10 godina ova klinika UKCS predstavlja referentni centar za lečenje ovih najsloženijih slučajeva u zemlji i celom regionu.

Do sada je na Klinici za vaskularnu lendovaskularnu hirurgiju UKCS izvedeno više od 1200 endovaskularnih procedura na grudnoj i trbušnoj aorti.

Složenost i broj procedura je značajno porastao od 2018. godine kada je kupljen pokretni rendgen koji je do sada korišćen u standardnoj operacionoj sali.

Povećanje broja kompleksnih procedura bili su argument za tehnološko unapređenje, što je ovom hibridnom salom omogućeno.

Hibridna sala ima unapređen kvalitet slike i proširen dijapazon softverskih rešenja koja lekarskom timu omogućava lakše i brže planiranje operacije, bolju vizuelizaciju, manju izloženost zračenju, upotrebu kontrastnog sredstva i njegovu zamenu za ugljen dioksid.

Klinika za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju nosi kategoriju "Referentnog aortnog centra" dobijenu od Ministarstva zdravlja imajući u vidu da se ovde obavlja lečenje svih oboljenja grudne i trbušne aorte, a dometi ove klinike prevazilaze naše granice, jer se u ovoj ustanovi leče pacijenti iz regiona i drugih država.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Đerlek: Operaciona sala je investicija od 1,5 miliona evra u naš zdravstveni sistem

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA