Mladi naučnici na takmičenju iz robotike u Atini: Talentovani srednjoškolci brane boje Srbije

 
N. S.
N. S.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Reprezentacija Srbije učestvovaće na međunarodnom takmičenju u robotici- FIRST Global Challenge, koje će biti održano od 26. do 29. septembra u Atini, s glavnom temom Feeding the Future.

Neda Pavlović, direktorka vaspitno-obrazovnog sistema Kreativno Pero izjavila je danas za Tanjug da je osnovni cilj FIRST Global Challenge projekta jačanje svesti o važnosti STEM karijere, kao perspektive za razvoj mladih ljudi i pružanje podrške interkulturalnoj saradnji i razmeni.

"STEM je kurikulum utemeljen na ideji obrazovanja u četiri specifične discipline – nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika, koje su integrisane koz interdisciplinarni pristup", rekla je dr Pavlović.

"Tema takmičenja je Feeding the Future. Održiva proizvodnja hrane je jedan od ključnih izazova 21. veka. Tema ovogodišnjeg takmičenja izaziva timove učenika iz FIRST Globala širom sveta da istraže i reše prepreke i mogućnosti u pružanju globalnoj populaciji pravedne, sigurne, nutritivne i ekološki odgovorne hrane sa ciljem stvoranja zaista održivog sistema proizvodnje hrane", rekla je dr Pavlović.

Ovogodišnji tim Srbije čine učenici Gimnazije Kreativno Pero, Marko Jovanović, Kristina Mihajlović i Bogdan Stamenović, kao i Dušan Mladenović iz Elektrotehničke škole Nikola Tesla i Aleksandar Krizmanić iz XII Gimnazije, odeljenja sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, predvođeni tim liderkom Aleksandrom Nedeljković i tehničkim mentorom Vukom Vujovićem.

"Sastali smo se sredinom avgusta, kada smo dobili komplet koji nam je stigao iz Amerike. Komplet je sadržao mnogo različitih delova i alata neophodnih za realizaciju naših ideja. Svi timovi koji učestvuju na takmičenju dobijaju iste komplete, ali se sve bazira na idejama, tako da imamo 190 različitih robota od istih delova", rekao je za Tanjug Marko Jovanović, predstavnik tima Srbije na First Global Challenge-u.

On je rekao da, uporedo s tim robotom, sklapaju i drugog , a svi su podeljeni za različite uloge.

"Neki su skupljali i sortirali delove, neki su radili na mehanizmu za dizanje kutije koja prenosi lopte, dok su neki programirali potrebne aktivnosti za robota”, rekao je Jovanović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA