Marko pitao sveštenika da li je greh biti s kumom: Otac Dušan važnim pravilom o porodici sve objasnio

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Marko, mladić iz Srbije, našao se u neobičnoj dilemi – zaljubio se u devojku čije je roditelje njegov otac venčao, ali ne u crkvi, već u opštini. Nije bio siguran da li bi njihova veza mogla da se smatra grehom. Sa roditeljima nije imao podršku, pa se obratio svešteniku na sajtu Svetosavlje, u nadi da će dobiti odgovor na pitanje koje ga muči.

„Nisam siguran da li ulaziti u to ili ne. Kod mojih roditelja imam negativan odgovor. Tačnije se radi o devojci čije je roditelje moj otac venčao (tj. bio im kum), venčanje nije održano u crkvi već samo u opštini. Pitanje je jasno, da li mi možemo da budemo u vezi bez toga da se ogrešimo o Boga?“ pisao je Marko.

Odgovor oca Dušana bio je jasan i umirujući:

- Dragi brate, svedoci, kumovi na venčanju u crkvi, ne ulaze sa mladencima u duhovno srodstvo. Ovo srodstvo počinje tek sa krštenjem. Znači, da je tvoj otac bio kum na venčanju i u crkvi (a ne samo u opštini) roditeljima devojke sa kojom želiš da se zabavljaš, vas dvoje bi slobodno mogli stupiti u crkveni brak, jer niste ni u kakvom srodstvu.

Objašnjenje koje je usledilo donelo je dodatnu jasnoću u vezi s ovim delikatnim pitanjem:

- Druga je stvar, da su ti roditelji pozvali tvog oca da kumuje i na krštenju svog deteta, onda bi vas dvoje bili u drugom stepenu duhovnog srodstva, kao da ste brat i sestra. Ti si telesni sin svoga oca, a ona bi bila duhovno čedo njegovo.

Zaključak oca Dušana mogao je da ohrabri sve one koji se možda suočavaju sa sličnom situacijom:

- Ponavljam, vas dvoje nemate nikakve smetnje za stupanje u hrišćanski brak, razume se, ako među vama postoji iskrena ljubav i želja za zajedničkim životom.

(Telegraf.rs)

Video: "Sve bih uradio zbog ljubavi": Pitali smo sugrađane da li bi promenili veru zbog ljubavi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA