Lovio soma na glistu, a upecala se kečiga od 5 kg: To je dokaz za jednu mnogo lepu vest

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Kečiga se ciljano ne peca na Tisi jer je od početka 2019. godine na snazi trajni lovostaj ove vrste ribe, zbog toga što je u prethodnom periodu skoro istrebljena iz dubina pitomog ravničarskog vodotoka.

Da se usled lovostaja populacija kečige u Tisi popravlja potvrđuje ulov Andraša Tota iz Kanjiže, na čijoj udici je nenadano glistu ponuđenoj somu zagrizla kečiga, koja je težila pet kilograma! Tot je u društvu kolege Ištvana Takača pecao na deonici Tise uzvodno od Kanjiže kod Šljunkare, na krivini gde je tok reke malo brži i dno tvrdo bez mulja, što je inače omiljeno mesto pecaroša.

- Kečiga se već više od pet godina ne lovi, ali ona zna da zagrize mamac koji se na udici nudi beloj ribi ili somu, što je bilo i ovom prilikom. Glistu je zagrizla, a borba sa ribom nije dugo trajala jer je pribor bio namenjen lovu soma. Posle slikanja, kečigu sam odmah vratio u reku pred više svedoka ribolovaca. Ovoliki primerci kečige su velika retkost i viđao sam ih 80-ih godina, kada je kečige bilo u izobilju u Tisi - ispričao je za „Dnevnik” Tot.

Potes Šljunkare kod Kanjiže je inače i najveće stanište insekta Tiskog cveta, koji u junu dočarava jedinstven prirodni fenomen cvetanja Tise, a poznato je i da je tiski cvet omiljena poslastica svim vrstama ribe.

Andraš Tot objašnjava da se u zimskim mesecima kečiga zavlači u rupe na dnu reke kako bi tu dočekala proleće.

- Zna se da su bezobzirni ljudi specijalnim mrežama - kečama vadili iz reke čitava jata riba i tako desetkovali riblji fond. Uz to i zagađenje vodotoka Tise do 2000. godine, posebno slučaj zagađenja cijanidom i teškim metalima iz rumunskih rudnika, doprineli su da kečiga i njena omiljena hrana tiski cvet dođu na granicu istrebljenja. Posle te velike ekološke katastrofe na Tisi, puno veća pažnja poklonjena je zaštiti reke, pogotovo kada su Mađarska i Rumunija postale članice Evropske unije, pa je manje štetnih materija završavalo u reci. Tiski cvet se oporavio i Tisa je ponovo počela da cveta, ali, nažalost, populacija kečige se nije oporavila, pa je skoro istrebljena - podseća Tot, naglašavajuči da njega, sportske ribolovce i ljubitelje Tise raduju naznake oporavka populacije kečige u vodama Panonske princeze, kako zovu Tisu.

(Telegraf.rs / Dnevnik)

Video: Ulovljena vodena grdosija duga preko dva metra i teška 90 kilograma na Gružanskom jezeru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA