Nije što je ubojit, ali kad zagrmi seje strah: Milan poklonio gradu repliku srpskog topa u prirodnoj veličini

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Kikindski pronalazač i konstruktor dr Milan Brkin izradio je repliku starog srpskog topa u prirodnoj veličini. Ovaj top, težak oko 600 kilograma i dugačak tri i po metra, poklonio je svom gradu.

Bilo je to davne 1882. godine, kada je na Skupštini 7. marta predloženo i usvojeno da Kneževina Srbija postane Kraljevina, a knez Milan postane kralj. Tako je nastala novovekovna srpska država. Danas, 140 godina kasnije, tim povodom, isto Milan, ali ovoga puta pronalazač i konstruktor, izradio je repliku srpskog topa u prirodnoj veličini i poklonio ga Kikindi da ponosno krasi njen centar.

"Top bi trebalo da nas podseća na to koliko smo star i ponosan narod, koliko smo duhovni i izdržljivi... To treba i da pokažemo drugima, da se ponosimo tim'', izjavio je dr Milan Brkin.

Izrađen u prirodnoj veličini, top težak oko 600 kilograma i dugačak tri i po metra predstavlja pravu atrakciju na Gradskom trgu u Kikindi.

Izrada topa trajala je oko godinu dana.

''Bilo je kompleksno zbog vrlo malo podataka. Težak je oko 600 kilograma, cev je teška 223 kilograma, dužina cevi je oko 1.800 milimetara, a prečnika je 100 milimetara'', saopštio je Brkin.

Legenda kaže da top nije bio toliko ubojito oružje koliko je sejao strah među protivnicima kada bi zagrmeo, ali je u svakom slučaju bio efikasan i rado korišćen onda kada je najviše trebalo, pa otuda i ne čudi činjenica da je i u pesmama toliko puta opevan od Šumadinca ranije. Pominje se i u pesmama novijeg datuma, gde je top topčina, pa sve do kultne pesme iz legendarnog filma u kojoj kaže da naša vojska napad čeka - spremila je malog topa. Sa pesmom ili bez nje, simbol slavne prošlosti naše vojske sada je i u centru Kikinde. Tu mu je i mesto.

(Telegraf.rs / RTV)

Video: Precizne i efikasne: Srpsko naoružanje jedno od najmodernijih, naš vojnik uz rame sa jakim armijama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA