Kardinal Parolin danas predvodi veliku svečanost - 100 godina Beogradske nadbiskupije

 
E. K.
E. K.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Beogradska nadbiskupija obeležava 100 godina postojanja, a svečanost tim povodom u katedrali Uznesenja Blažene Device Marije danas će predvoditi državni sekretar Svete Stolice kardinal Pjetro Parolin, koji dolazi u posetu Beogradu.

Na svečanosti koja počinje u 18.00 časova, osim visokih zvaničnika i predstavnika Katoličke crkve, biće i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Evangeličke crkve, Islamske zajednice kao i vrh državne i gradske vlasti te diplomatski i vojno-diplomatski predstavnici, saopštio je Katolički medija centra Beogradske nadbiskupije.

Beogradska nadbiskupija nastala je, kako podsećaju iz nadbiskupije, u vremenima nimalo lakim ni za svet, ni za Evropu, ni za tadašnju državu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS) na težnju katolika u Beogradu da dobiju svoju pomesnu Crkvu.

"Ipak, niz različitih okolnosti nije išao na ruku toj želji, čija je sudbina bila u rukama Kraljevine Srbije - od 1918. godine Kraljevine SHS, Svete stolice i Habzburške monarhije", navode iz medija centra.

Osnivanje je prvobitno, kako dodaju, počelo od pravnog regulisanja života katoličke zajednice u Srbiji, koje je trebalo definisati međunarodnim ugovorom Beograda i Vatikana.

"Austro-Ugarska od samog početka nije gledala blagonaklono na konkordatsko rešenje, jer nije želela da izgubi status zaštitnika katoličke vere. Sa druge strane, potreba da se odredi položaj Katoličke crkve u Srbiji bila je u interesu i Svete stolice i Kraljevine Srbije", navode iz nadbiskupije i dodaju da su ti interesi s obeju strana bili koliko crkvenog toliko i političkog karaktera.

Konkordat je na kraju, uz sve poteškoće, ali i velike napore diplomata obeju strana, potpisan u Rimu 24. juna 1914. godine i jednoglasno ratifikovan u Narodnoj skupštini Srbije u Nišu 8. avgusta 1914. godine.

Konkordat je u ime Petra I, kralja Srbije, potpisao srpski poslanik u Parizu Milenko Vesnić, dok je u ime pape Pija X to učinio državni sekretar Svete stolice kardinal Rafael Meri del Val.

"Zaključeni konkordat je već u svojim prvim članovima predviđao osnivanje Beogradske nadbiskupije: Rimokatolička apostolska veroispovest vršiće se slobodno i javno u Kraljevini Srbiji. U Kraljevini Srbiji osniva se jedna crkvena pokrajina koja se sastoji iz Arhiepiskopije Beogradske, sa sedištem u prestonici", podseća se u saopštenju.

Iz Katoličkog medija centra podsećaju i da je Prvi svetski rat zaustavio primenu potpisanog konkordata, a samim tim i osnivanje nadbiskupije, pa je ona osnovana tek nakon jedne decenije.

"Beograd je postao sedište nadbiskupa, a za prvog beogradskog nadbiskupa imenovan je Ivan Rafael Rodić, tada apostolski administrator za Banat. Rodić je ukazom Svete stolice postavljen za beogradskog nadbiskupa 29. oktobra 1924. godine. Njega je za biskupa posvetio i uveo u tron beogradskih nadbiskupa apostolski nuncije monsinjor Ermeneđildo Pelegrineti", naveli su iz Katoličkog medija centra.

Svečani čin izvršen je 7. decembra 1924. godine u tada jedinoj postojećoj katoličkoj crkvi, zapravo Kapeli Svetog Ladislava u Beogradu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA