Potencijalne poplave najviše prete ova četiri mesta u Srbiji: Kakvo je stanje Dunava?

 
E. K.
E. K.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 5

Republički hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje, da će na Dunavu narednih dana vodostaji biti u većem porastu. Kako je pojašnjeno, očekuje se i prevazilaženje granica redovne odbrane.

Postizanje i prevazilaženje granica redovne odbrane od poplava očekuje se:

  • kod Bezdana 19/20. septembra
  • kod Apatina 20/21. septembra
  • kod Bogojeva i Novog Sada 21/22. septembra sa tendencijom daljeg porasta

U Vladi je održana sednica Republičkog štaba za vanredne situacije.

- Što se tiče Dunava i uticaja na ostale reke, očekujemo pik između 24. i 26. septembra, procena "Srbijavoda" je da će pik trajati sedam dana - rekao je premijer Miloš Vučević.

Zbog obilnih padavina u srednjoj Evropi u kojima ima i stradalih, raste vodostaj Dunava i u našoj zemlji. Očekuje se da će u naredna četiri dana na ulazu u Srbiju, porasti četiri metra i premašiti nivo redovne odbrane od poplava.

Premijer Miloš Vučević rekao je posle sednice Kriznog štaba za vanredne situacije da se pažljivo prati šta se dešava u Austriji, Mađarskoj, u zemljama centralne Evrope.

On je tom prilikom podsetio da je 2013, kad je Dunav imao poslednji put viši vodostaj, pik trajao 14 dana.

- Ovo je kraći pik i ne očekujemo veće probleme. Nešto veći izazov na prvom delu toka od Bezdana do Slankamena, a od Slankamena pa nizvodno ne očekujemo veće probleme - naveo je Vučević, akcentujući da nema mesta panici.

Poručio je da "ne očekuju dramu, ali da će biti veći vodostaj".

- Pre svega na Dunavu, nešto izazovnije kod Šapca na Savi, ali ne bi trebalo da to ugrozi normalan život, ne očekujemo ugrožavanje imovine i ljudi - istakao je Vučević.

Nakon sednice, potpisan je Sporazum o uspostavljanju procedure za prenos hitnih informacija građanima u slučaju najave ili pojave opasnosti od elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće, između Ministarstva unutrašnjih poslova, JVP "Srbijavode", JVP "Vode Vojvodine", Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije i Republičkog seizmološkog zavoda.

U Srbiji je počeo da radi sistem SMS upozoravanja u ekstremnim vremenskim prilikama.

(Telegraf.rs)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pametmi

    17. septembar 2024 | 09:39

    E ovo su ti stranački kadrovi,strucnjaci koji slušaju 7 dana kako se Evropa sprema za poplave pa onda gledaju tri dana kako se Evropa davi u poplavama i ako se spremala da bi tek u trenutku pristizanja plavnog talasa oni počeli da razmisljaju kako mozda ipak bude problema i kod nas!? Pazi njihovo objasnjenje,bila je suša i jako toplo leto pa je nivo reka opao i moze da prihvati vodu bez problema? A sta je u Evropi bilo ,kišno leto? Da primi korito Dunava koje opalo metar do metar i po nadolazećih 4 ili 5 metara vode??? U Budimpestu stize talas od 8,5 metara a kod nas ce biti sve ok? Jadni mi sa ovakvim strucnjacima,spremajte dzakove i čamce moj vam je savet....

  • Mrki

    17. septembar 2024 | 09:41

    Kakve poplave u Srbiji ? Zar država nije posle 2014. odradila zaštite priobalja od 100 godišnjih poplava,ili možda nije ?

  • Kranp

    17. septembar 2024 | 10:11

    Zemlja suva kao barut, kakve poplave,pa to ima da usisa bez problema..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA