Žarić Kovačević u Nišu promovisala uslugu ePisarnica i posetila SKIP centar

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević posetila je danas jedinstveno upravno mesto (JUM) i Srpsko-korejski informatičko-pristupni centar (SKIP) kako bi promovisala uslugu ePisarnica i na sastanku sa gradonačelnikom Niša Dragoslavom Pavlovićem razgovarala o razvoju elektronske uprave.

Žarić Kovačević je podsetila da je SKIP centar u Nišu počeo sa radom 12. jula prošle godine i otvoren uz podršku Nacionalne agencije za informaciono društvo Republike Koreje, koja je 2017. godine pomogla ministarstvu da otvori moderan IT centar za besplatne obuke za građane u centru Beograda.

U tom centru u Beogradu do sada je sprovedeno blizu 4.000 besplatnih obuka i obučeno više od 80.000 građana.

"Drago mi je da vidim da niški centar dobro funkcioniše, da se obuke odvijaju kontinuirano i da građani i u ovom delu Srbije imaju korist od njegovog funkcionisanja", rekla je Žarić Kovačević.

U SKIP centru u Nišu održano je više od 200 događaja, a usluge centra od njegovog otvaranja koristilo je oko 3.000 korisnika.

Žarić Kovačević istakla je da je ministarstvo sa pet miliona dinara podržalo uspostavljanje JUM i da je važno da građani koriste dostupne digitalne usluge na Portalu eUprava.

"Građanima smo omogućili da potpuno elektronski komuniciraju s državom, da podnose zahteve, šalju dopune, prate stanje predmeta, najvažnija novina jeste da građani ne moraju da znaju koji organ je nadležan, koji je naziv postupka ili kakav je obrazac", rekla je Žarić Kovačević.

Dodaje da "posebna pogodnost jeste to što građani dobijaju obaveštenja o statusu svog predmeta, putem mejla ili SMS poruke, a rešenje u eSanduče".

Na portalu eUprava do sada se registrovalo više od 2,2 miliona građana.

Žarić Kovačević je na sastanku sa Pavlovićem razgovarala o razvoju elektronske uprave i funkcionisanju gradske uprave, kao i o modelu njene organizacije i funkcionisanja.

Inače, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u Nišu pomaže uspostavljanje međuopštinske saradnje sa Gadžinim Hanom u cilju osnivanju zajedničke kancelarije lokalnog ombudsmana.

U okviru Godišnjih nagrada koje Ministarstvo dodeljuje za četiri oblasti dobrog upravljanja, Niš je proglašen za najbolju lokalnu samoupravu u oblasti „efikasnost i delotvornost“ za 2023. godinu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Dačić iz Kine: "Dogovorene aktivnosti u oblasti unutrašnjih poslova"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA