Lunić o vojnom roku: Jačanje borbenih sposobnosti je važno, prigovor savesti je pravo svakog čoveka

 
N. S.
N. S.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

Izvršni direktor Saveta za strateške politike Nikola Lunić izjavio je danas, povodom pokretanja procedure za vraćanje obaveznog vojnog roka u Srbiji, da je unapređenje borbenih sposobnosti neophodno, i istakao da je prigovor savesti ustavna kategorija i pravo svakog čoveka koji živi u Srbiji.

On je za Tanjug rekao da se mnogo toga promenilo od kada je ukinuto obavezno služenje vojnog roka 2011. godine, kada je kroz strateške dokumente procenjeno da bezbednosna situacija dozvoljava ukidanje vojnog roka.

"Sada kroz strategiju nacionalne bezbednosti i strategiju odbrane ne vidimo indikatore koji bi ukazivali na hitno unapređenje borbenih sposobnosti, iako svi znamo da one postoje.", istakao je on.

Lunić smatra da je vojni rok dokazao da se nije mogao rešiti interni problem popune sa stimulacijom, zbog čega je političkom vrhu predložena obligacija.

Kako je naveo, politički vrh je tu napravio kompromis između onoga što bi bilo bezbednosno optimalno a to je šest meseci služenja vojnog roka gde bi se i specijalistička obuka izvršila, i ostanka na ovom sadašnjem nivou gde se ne može obezbediti dovoljan broj dobrovoljnih vojnika.

Lunić kaže da u vojsci za 75 dana može da se nauči strojeva obuka i eventualno rukovanje svojim ličnim zaduženim oružjem, ali ne i specijalistička obuka koja je neophodna.

"Vidimo po naučenim lekcijama iz sveta, načinu vođenja ratova u svetu da je to neophodno. Po tom pitanju treba da imamo što više momaka i devojaka koji znaju da rukuju bespilotnim platformama, dronovima, a to sve bez šest meseci je veoma teško", ocenio je on.

Lunić je istakao da je prigovor savesti je pravo svakog čoveka koji živi u Srbiji i ustavna kategorija koju je neophodno sačuvati, kao što je potrebno sačuvati sve druge evropske principe i vrednosti na kojima je zasnovana država.

"Mislim da regrutni kontigent prigovora savesti momaka i devojaka koji bi se pozvali na prigovor savesti ova vojska nije u mogućnosti da primi u ovom trenutku. Upitna je sposobnost sistema odbrane da primi regrutni kontigent koji je jednogodišnji, regrutni kontigent koji je do 30 sve zajedno, i upitna je sposobnost celog društva da primi kontigent koji bi se pozvao na prigovor savesti", ocenio je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D WELLE

    16. septembar 2024 | 16:04

    Onda neka se ukine profesionalna vojska i bar da svi svoje živote daju besplatno tj.džabe ,a da deca velikih ne moraju da ratuju.

  • Oldtajmer®

    16. septembar 2024 | 15:03

    Kako ja vidim oko sebe mogu na neviđeno da se kladim kako će se taj prigovor savesti koristiti naširoko. Zadnje nekoliko generacija pre ukidanja vojnog roka imale su preko polovine prigovora savesti. Danas je situacija još gora.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA