Da li Sremu prete poplave? Evo kakav je vodostaj Save i da li Vojvođani treba da budu zabrinuti

 
N. S.
N. S.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 3

Obilne padavine poslednjih dana izazvale su poplave širom Evrope, a najgore je u Austriji, Poljskoj, Češkoj, Rumuniji, a prema prognozama uskoro će i Mađarka biti na udaru. U nekim delovima država porglašeno je vanredno stanje, gradovi su evakuisani, a nažalost, bujice su do sada odnele više života. Građani Srbije, zabrinuti zbog trenutne situacije u bliskim nam državama, pitaju se da li bi ovakva situacija mogla da se dogodi i kod nas, ne zaboravljajući majske poplave iz 2014. godine.

Prema upozorenjima meteorologa najviše kiše pašće na severu Vojvodine gde se očekuje više od 40 litara po kvadratnom metru, a s obzirom na trenutnu situaciju u Evropi, sve oči su uprte u Dunav i Savu. U Sremskoj Mitrovici izmeren je vodostaj, a rezultati su pokazali da će on narednih dana biti u porastu, ali na svu sreću ne treba da prinemo, ne očekuju se problemi. 

Prema merenjima, kod Sremske Mitrovice vodostaj je trenutno 64 cm, a sutra se ocekuje 128 cm, javlja lokalna "Sremska televizija".

Podsećamo, redovna odbrana se uvodi na 650 cm, a vanredna na 750 cm.

Što se tiče Dunava, on je svojim tokom kroz Srbiju za sada je spreman da prihvati ogromne količine vode iz centralne Evrope, ali s obzirom na aktuelnu sitaciju, potrebmo je redovno pratiti državne i nadležne institucije.

(Telegraf.rs)

Video: Pančevac iskoristio kajak i nevreme za ludu zabavu: Poplavljene ulice kao more

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    16. septembar 2024 | 15:49

    Poplave svuda u Evropi.A mi ništa ne preduzimamo za odbranu naše zemlje. Zašto ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA