Vučević: Obustava rada u 37 odsto škola, korektna ponuda Vlade za povećanje plata

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 34

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je od jutros potpuna obustava rada u 37 odsto škola, dodajući da je država predložila najveće povećanje u narednoj godini upravo za prosvetu i da ne postoje "skrivene pare" koji bi Vlada zbog štrajka mogla da iskoristi za povećanje plata.

- Štrajk neće izazvati nervozu u Vladi pa će sad neko da kaže: "Dobro, moramo još više da podignemo plate". Mislim da je vrlo korektna ponuda Vlade da najveće povećanje plata u 2025. godini upravo bude za prosvetne radnike - rekao je Vučević novinarima u zgradi Vlade.

Dodao je da je vlada predložila da najveće povećanje u javnom sektoru bude upravo u prosveti što je za 50 odsto više nego što će biti povećanje za sve ostale zaposlene u javnom sektoru.

Vučević je naveo da su očekivanja sindikata da početna plata u prosveti bude koliko i prosečna zarada na repuličkom nivou i dodao da je sa predloženim povećanjem to i moguće.

- Povećanje koje će uslediti januara sledeće godine, 50% je više nego što će biti povećanje za sve ostale zaposlene u javnom sektoru, računajući i vojsku, i policiju, i zdravstvo, i administraciju, komunalne službe, kako god. Za 50% veće povećanje ili najveće povećanje za 2025. godinu mi smo predvidali upravo za prosvetne radnike - ponovio je Vučević.

On je ocenio da prosvetari nije trebalo da zakažu štrajk između dve runde razgovora sa predstavnicima Vlade i ističe da ne ukida nikome pravo na štrajk, ali da je važno da zaposleni u prosveti razumeju da je budžet vrlo jasan i da nije moguće tek tako doneti odluku o povećanju zarade.

Istakao je da je Vlada ispunila četiri petine tačaka iz protokola koji je potpisan u novembru 2023. godine, a da je ključni zahtev prosvetara - da se početna plata u prosveti izjednači sa prosečnom platom u državi, sa predloženim povećanjem blizu da bude ispunjeno.

On je rekao da je ponudio sindikatima da u naredne tri godine naprave strategiju kojom će se nastavnom kadru pružiti sistemska podrška i kojom će im se vratiti dostojanstvo.

- Plate u prosveti nisu najveći problem, od krucijalne važnosti je vratiti ugled i dostojanstvo nastavnom kadru - rekao je on i dodao da ne može roditelj da određuje nastavniku na koji način će vršiti nastavu i ocenjivati đake.

Vučević je najavio i izmenu krivičnog zakona kojim će prosvetni radnici biti dodatno zaštićeni.

- Idemo u izmenu krivičnog zakona. Prosvetni i zdravstveni radnici će biti posebno tretirani, odnosno posebno će biti inkriminisana dela napada na prosvetne i zdravstvene radnike. To je bio zahtev prosvetara. Znači do kraja godine će biti usvojene izmene krivičnog zakonika. Mislim da smo pokazali brigu - dodao je Vučević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Soća Vr

    16. septembar 2024 | 14:26

    U kapitalizmu nema poštenog poslodavca jer uvek želi da nešto ućari od radnika,da mu se džep napuni.

  • Vlasta

    16. septembar 2024 | 14:31

    Prosvetari će dobiti najveće povećanje od naredne godine. Nije trebalo da zalažu štrajk između dve runde dijaloga.

  • Milkica

    16. septembar 2024 | 14:17

    Vučević je u pravu – ponuda Vlade je korektna. Važno je da se obustava rada ne koristi kao sredstvo pritiska, već kao prilika za pregovore

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA