"Od tog dana osećam potrebu da pomognem njegovoj porodici": Veliko srce Darka koji pomaže dečacima sa autizmom

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

Teške životne priče u vreme interneta i društvenih mreža svakodnevno se prenose, pogađaju nas pravo u srca i teraju suze na oči. Ipak, one ponekada imaju i drugu stranu, nekada pored mučenja koje ljudi prolaze postoji i heroj koji se bori da ljudima koje voli i poštuje pruži barem malo utehe u strašnom životu koji živi. Jedan takav heroj je Darko Suljović (37).

Darko je privukao našu pažnju kada se na svom Fejsbuk profilu oglasio i obavestio pratioce da će plivati sa ostrva Gozo na Maltu, što je šest kilometara na otvorenom moru da bi sakupio novčanu pomoć za porodicu Stojanović iz Aranđelovca.

Nikola Stojanović i Darko Suljović Foto: Privatna arhiva

Darko Suljović i Nikola Stojanović prijatelji su iz detinjstva, a kada je Darko saznao da Nikolini sinovi boluju od autizma i da je Nikola preminuo rešio je da uradi nešto da deci i njihovoj majici pomogne na bilo koji način.

- Nikola Stojanović je moj drugar iz kraja gde sam odrastao. Oca mu zovu Roda, pa je i on dobio nadimak Roda. Roda je sa suprugom dobio dva sina, oba imaju autizam. Teško žive. Nikola je srčani bolesnik i prikuplja pomoć za lečenje sinova, supruga brine o deci i ne može da radi. U toj borbi Nikola gubi život, supruga Gordana ostaje sama sa decom. Ne znam od čega žive. Deci je potrebno lečenje i terapije. Oni napreduju lagano, idu u školu. Za 6 dana plivaću trku za ovu porodicu. Sa ostrva Gozo na ostrvo Malta, 6km. Ne bavim se humanitarnim radom, nemam produkciju i marketing. Pomoć očekujem od svojih prijatelja, kao što smo pre 5 godina pomogli maloj Heleni Gavran. Uz našu pomoć verujem da će se vratiti male Rode - glasio je post koji je objavio Darko na svom profilu.

Ekipa portala Telegraf.rs, kontaktirala je Darka u želji da mu pomogne u njegovom zadatku. Darko nam je govorio o lepom odnosu koji je sa Nikolom gradio u detinjstvu, o svojoj spremnosti da pliva na otvorenom moru da bi pomogao bližnjima i o bolesti Nikoline dece.

Nikola Stojanović i Darko Suljović Foto: Privatna arhiva

- Odrastali smo u istom kraju, koji se zove "Bangladeš" (Aranđelovac). Iz imena možete zaključiti o kakvom se kraju radi. Nama je bio najlepši. Bilo je jako puno dece, većinom iz socijalnih porodica. Nikola je bio Rom, a ja od pete godine dete bez oca. Takve okolnosti su nas još više spajale. Vreme van škole smo providili na ulici gde smo naučili mnoge životne lekcije, na prvom mestu šta je empatija - započeo je Darko svoju priču i dodao: "Sa 15 godina sam se odselio iz kraja, a pre dve godine sam dobio poruku od njega gde me obaveštava da ima dva sina koja imaju autizam".

Nikola Stojanović i Darko Suljović Foto: Privatna arhiva

Nikola je skupljao novac da bi lečio svoja dva dečaka, Stevana (13) i Filipa (10), a Darko se spremno vratio da vidi kako može da pomogne. Uverio se da porodica Stojanović živi teško. Nikola je imao i srčane probleme, te je njegovo zdravstveno stanje dodatno otežavalo već paklenu situaciju. Posle samo nekoliko meseci Darko saznao da je njegov drug iz detinjstva, nažalost, preminuo.

- Nikola je imao srčane probleme, ali se nije žalio. Posle par meseci saznao sam da je preminuo. Od tog dana osećam potrebu da pomognem njegovoj porodici. Volim da plivam na otvorenim vodama pa sam došao na ideju da pažnju sa sebe usmerim ka pomoći porodici Stojanović - rekao je Darko, koji nam je otkrio da je Filipu i Stevanu potrebna terapija koja podrazumeva lečenje matičnim ćelijama. Takva terapija u Turskoj košta 36.000 evra.

Nikola Stojanović i Darko Suljović Foto: Privatna arhiva

- Samo terapija u Turskoj košta 36.000 evra. Bili su nekoliko puta dok je Nikola bio uz njih. Sada je to nemoguća misija. Prioritet je borba za egzistenciju i normalan život - objasnio je Darko i ispričao da Stevan i Filip, sa majkom Gordanom žive u teškim uslovima.

- Gordana, Stevan i Filip žive u suterenu porodične kuće u Aranđelovcu, u ne baš najboljim uslovima. Za školovanje im je potrebno kao i ostaloj deci u Srbiji. Tek skoro su počeli da primaju socijalnu pomoć od države, što svakako nije dovoljno ako znamo da Gordana ne može da se zaposli zbog brige o deci koja imaju autizam.  Stevan, koji ima 13 godina, ide u specijalnu školu, dok Filip (10) pohađa redovnu školu u pratnji asistenta, oni su dobri dečaci i sporo napreduju - objašnjava.

Da bi pomogao dečacima i njihovoj majici Gordani, Darko je rešio da prepliva od ostrva Gozo na Maltu. Putanja je duga šest kilometara i pliva se na otvorenom moru, ali za Darka je to uživanje.

- Sa suprugom i ćerkicom živim na Malti poslednjih 5 godina. Spremam se plivajući od 3 do 5km na otvorenim vodama. I redovnim vežbanjem na spravama na otvorenom. Plivanje na otvorenom moru mi je izazov i uživanje u prirodi. Nakon nekog vremena se sjedinite sa morem i morskim svetom. Tokom treninga uz obalu nemam strah. Kada je u pitanju preplivavanje kanala potrebna je pratnja. Tu me prate prijatelji sa kajacima - ispričao nam je Darko i objasnio da će se u subotu održati trka: "U subotu će biti organizovana trka gde će biti još učesnika, na cilju će biti moja porodica i prijatelji koji budu mogli".

Za kraj Darko nam je otkrio da nije često u kontaktom sa Gordanom i decom jer, kako kaže, ne voli da otežava ljudima.

Nikola Stojanović i Darko Suljović Foto: Privatna arhiva

- Nisam u redovnom kontaktu jer ne volim da otežavam ljudima. Volim da se obratim kada imam nešto konkretno - zaključio je Darko.

Pomoć, ukoliko želite, možete uplatiti na ovaj način:

  • IBAN : LT10 3250 0215 3464 3387
  • SWIFT: Revolt21
  • Revolut +35677839376
  • Dinarski račun: 200 - 86118173 - 56

(Telegraf.rs)

Video: SMS DAN - pomoć dečacima obolelim od mišićne distrofije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA