ERIAC Srbija: Promocija romske kulture i učešće u ključnim evropskim procesima

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Evropski romski institut za umetnost i kulturu (ERIAC) je međunarodna organizacija posvećena promociji umetnosti, kulture i istorije Roma, sa ciljem unapređenja pozitivnog identiteta ove zajednice. Osnovana je 2017. godine u Berlinu, u saradnji sa Savetom Evrope, Institutom za otvoreno društvo i romskom zajednicom. ERIAC deluje širom Evrope, a od 2021. godine ima i svoje predstavništvo u Srbiji.

Na čelu ERIAC-a u Srbiji nalazi se Bratislav Mitrović, koji je u razgovoru sa nama podelio aktivnosti organizacije i ključne ciljeve za Srbiju i region.

"Imamo nekoliko značajnih inicijativa, kako za Srbiju, tako i za čitav region. Jedna od najvažnijih je saradnja sa našim partnerskim organizacijama - Savetom Evrope, Romskim obrazovnim fondom (REF) i Nacionalnim savetom Roma – na implementaciji preporuka za uvođenje romske kulture i tradicije u obavezni osnovnoškolski program", izjavio je Mitrović.

Još jedna ključna aktivnost ERIAC-a odnosi se na učešće u Berlinskom procesu, što je prvi put da jedna romska organizacija učestvuje u pripremnom delu ovog značajnog evropskog foruma.

"Samit Berlinskog procesa biće održan u oktobru, i važno je da Romi konačno imaju priliku da skrenu pažnju na svoje potrebe pred evropskim i svetskim liderima", dodao je Mitrović.

Pored ovih aktivnosti, ERIAC i Savet Evrope su od 13. do 15. septembra organizovali obuku na temu promena narativa o medijskom izveštavanju o mladim Romima i Romkinjama, na kojoj su učestvovali novinari iz svih zemalja Zapadnog Balkana, kao i iz Turske.

"Uspeli smo da okupimo 35 mladih novinara iz regiona. Cilj obuke bio je da se svi zajedno bolje upoznamo sa inkluzivnim izveštavanjem, kako bi to znanje preneli u svoje redakcije i stvorili mrežu novinara posvećenih ovoj temi", izjavila je Nađa Greku, menadžerka projekta.

ERIAC, kroz aktivnosti u Srbiji i regionu, ne samo da radi na promociji romske kulture i umetnosti, već i aktivno učestvuje u kreiranju ključnih evropskih politika. Uključivanje u Berlinski proces i organizacija obuka za mlade novinare pokazuju da ERIAC igra ključnu ulogu u jačanju romske zajednice i širenju pozitivnog narativa o Romima u Evropi.

(Telegraf.rs/A.N.)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA