Una krenula u 1. razred i jedini je đak u Stranjanima: Zbog nje staru seosku prodavnicu pretvorili u školu

 
N. S.
N. S.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 5

U selu Gornji Stranjani, na obroncima planine Jadovnika, nekada je škola brojala mnogo đaka, ali kao i mnoge škole u selima odakle su se meštani raselili, doživela je da zatvori svoja vrata… Kako je škola za deset godina nekorišćenja vidno iznutra propala, za samo desetak dana adaptiran je prostor stare seoske prodavnice da bi jedna devojčica krenula u prvi razred, a ona je i jedini učenik ove škole.

Una na prvi čas do škole stiže za deset minuta, doprati je mama, a učiteljici se raduje kao najboljoj drugarici, zatio i ne mari mnogo što nema puno drugara kao kada je išla u predškolsko u Brodarevo.

- U školi mi je mnogo lepo, a ja i učiteljica delimo užinu, lepo se igramo, učimo i svašta radimo. Volela bih da imam u školi drugare, ali družim se sa učiteljicom - kaže Una.

I za učiteljicu je ovo prvo iskustvo da radi sa jednim đakom, a do posla putuje iz Prijepolja  čak 35 kilometra, kako kaže, nije joj problem daljina već loš put od Brodareva do Stranjana.

- Prilaz školi je veoma loš, voda odnese put i to je prilično nezgodno, a na ostalo sam se navikla, to je deo posla i nije mi strašno. Zadovoljstvo je raditi sa Unom, nastava podrazumeva da idemo njenim tempom, nastava se skroz prilagođava njoj i ja imam vremena da joj se posvetim 100 odsto - kaže učiteljica Maida Brbović Dautović.

Una je u predškolsko išla 12 kilometara do Brodareva, zato je za Uninu mamu otvaranje škole u selu spas jer joj je kuća u blizini i ne mora da vodi devojčicui sat vremena do školae ili plaća skupo taksi, a i ona je dobila posao u školi. Sledeće godine njena druga ćerkica ovde će krenuti u predškolsko.

- Baš nam znači što ne moramo da putujemo svaki dan  pogotovo zimi kada je loše vreme i lošiji je put, bude i led. Ja sam tu kao domar, dođem, očistim, spremim šta treba, naložim vatru, budem tu do kraja nastave - kaže Milena Vranić.

Milena je samohrana majka, a veliko razumevanje za to imala je Školska uprava u Užicu koja je dala saglasnost i lokalna samouprava u Prijepolju koja je vratila školu u Stranjanima u mrežu.

S obrzirom na to da je stara škola, iako velelepna spolja, iznutra propala od nekorišćenja, za desetak dana su adaptirali prostor stare seoske prodavnice kako bi Una mogla da pohađa nastavu.

(Telegraf.rs/Rec media)

Video: Đaci Prve kragujevačke gimnazije osmislili pametnu podlogu za učenje moravca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lela

    16. septembar 2024 | 13:04

    Za jednog učenika jednog nastavnika plaćati i celu školu održavati,to je ludost i bolje to dete preseliti gde ima više dece.

  • Rođak sa sela

    16. septembar 2024 | 12:27

    Od Mološa Obrenovića do danas svaka vlast u Srbiji je imala maćehinski odnos prema seljacima. Sela opustela i u pomoravlju a kamo li po planinskim predelima koja su bogom dana i za stočarstvo i voćarstvo. NAŠU industriju gotovo da nemamo još i poljoprivredu da uništimo pa da budemo drugi Bangladeš.

  • Jela

    16. septembar 2024 | 12:26

    Neka te dragi Bog cuva. Da izrastes u dobru i plemenitu osobu. 🍀🌹

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA