Radulović: Prvi put doneta konkretna mera za uvođenje obaveze služenja vojnog roka

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

Vojni analitičar Vlade Radulović izjavio je danas povodom pokretanja procedure za vraćanje obaveznog vojnog roka u Srbiji, da je time sada prvi put doneta neka konkretna mera za odmrzavanje Odluke o obustavi obaveze služenja vojnog roka nakon što je stupila na snagu 1. januara 2011. godine.

"Do sada se uvek razmatralo, razmišljalo, zastupalo, opovrgavalo, vodile se kampanje, međutim, nismo imali konkretne odluke. Sada smo mogli da čujemo da će biti uveden model 60 plus 15, odnosno 75 dana. Na redu je sada procedura usvajanja zakona, a kada to zvanično bude objavljeno u Službenom glasniku i kada stup na snagu onda ćemo moći da kažemo da je konačno došlo do odmrzavanja odluke o suspendovanju obaveznog službenja vojnog roka", naglasio je Radulović za Tanjug.

Dodao je da se čini da postoji konsenzus da period od 75 dana nije dovoljno dug vremenski rok kako bi budući vojni obaveznog vojnog roka prošli sve segmente obuke.

"Međutim, sa druge strane, ideja je da započnete zapravo neki proces gde će mladi proći kroz tu osnovnu, individualnu ili pešadijsku obuku. Sistem funkcionište tako da imate osnovnu obuku, pešadijsku obuku, zatim da imate obuku po VES-u i na kraju obuku u jedinici. To u šest meseci nekako i možete da upakujete, ali u 75 dana jako teško", rekao je Radulović.

Dodao da bi vojni obveznici kasnije mogli kroz neki sistem budućih pozivanja na vojne vežbe, to stečeno znanje obnavljati, osvežavati i dodatno unapređivati.

Radulović očekuje da će pozivi za vojsku stizati svim punoletnim licima od 18 do 27 ili čak 30 godina, ali da će se sve to znati onog trenutka kada odluka stupi na snagu odnosno kada Zakon bude usvojen.

Ističe da će tokom obuke budući vojnici moći da nauče kako da rukuju streljačkim naoružanjem, kako se stavlja i skida gas maska, skida maska i kako se pravično pruža prva.

"Dakle te osnovne stvari, ali i kako izgleda život u kasarni. Ono najosnovnije i najbazičnije", rekao je Radulović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drmr

    15. septembar 2024 | 22:12

    Najbolje je da bude obavezno za 18-25, a od 25-35 svojevoljno

  • Bg

    16. septembar 2024 | 14:52

    Otkud sada odjednom tolika navala za uvodjenjem vojnog roka,sada kada je inflacija i sve nenormalno skupo zar ne rece jedan najpametniji u drzavi da vojnik mnogo kosta drzavu?Ili se sprema repriza koje smo vise puta kao narod doziveli?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA