Sestre Gabović održale radionicu u Zagrebu: "Želja nam je da decu dijaspore okupimo"

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Nakon Amerike, Švajcarske, Mađarske, Rumunije i mnogih drugih zemalja, Sestre Gobović su protekle nedelje održale muzičku radionicu i za decu Srpske Pravoslavne opšte gimnazije “Kantakuzina Katarina Branković” u Zagrebu.

U pitanju su muzičke radionice tokom kojih deca uče da pevaju, a ujedno uče o značaju izvorne, duhovne i tradicionalne muzike. Ovaj program realizovan je u saradnji sa Kabinetom ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom.

Poznate po zalaganju na polju izvornog i etno melosa, odlikovane Sretenjskim ordenom u oblasti za negovanja tradicionalne muzike, već dugi niz godina, sestre Gobović nesebično prenose ljubav prema izvornoj muzici mališanima u dijaspori.

Pored hora "Slavujčići" kojim Sestre Gobović rukovode pri Hramu Svetog Save u Beogradu, komponovanju muzike u duhu tradicije, nastupima i koncertima, sestre pronalaze vreme da se odazovu pozivima da posete našu decu u dijaspori i održe muzičke radionice.

Kako one vole da naglase, kada bi se udružila deca iz svih škola, udruženja, konzulata i parohijskih domova, koje su posetile do sada u cilju muzičke edukacije, okupio bi se veliki, prelep dečiji hor na ponos matice Srbije.

Sestre ističu da naši ljudi u inostranstvu ne zaboravljaju svoje korene, kao i da su ganute svaki put kada se susretnu sa sugrađanima u različitim zemljama čak i različitim kontinentima. Sestre se dive našoj zajednici koja se okuplja, druži i uči svoju decu maternjem jeziku, srpskoj istoriji i tradiciji. Samim tim, kažu, njihov doprinos je svojevrsna podrška sugradjanima kroz edukacije dece o izvornoj muzici, jer kako Sestre čvrsto veruju - Lepota je u tradiciji.

(Telegraf.rs/SrbijaDanas)

Video: Sergej Polunjin pokazao klasu u Sava Centru: Pogledajte kako je bilo na baletu "Raspućin"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA