Kroz trnovit put do uspeha: Borba za obrazovanje i dostojanstven život

 
S. Ž.
S. Ž.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Samohrana majka petoro dece, uprkos teškim uslovima, posvećeno se bori da pruži svojoj deci šansu za obrazovanje i bolji život, pokazujući da su snovi o uspehu i napretku mogući uz trud i istrajnost.

U Senti, malom gradu na severu Srbije, živi Dora Dimović, samohrana majka petoro dece, koja se svakodnevno suočava s izazovima života. Njena snaga i odlučnost inspirišu ne samo njenu porodicu, već i širu zajednicu. Najmlađa ćerka pohađa srednju školu, dok je sin, uz mnogo truda i odricanja, uspeo da upiše Pravni fakultet. Uprkos teškim uslovima, Dora neumorno radi kako bi svojoj deci obezbedila bolju budućnost. Iako je njen životni put pun prepreka, ona ne odustaje – s osmehom na licu i verom u bolje sutra, korača napred, boreći se za svaki novi dan.

Dora Dimović Foto: A.N.

"Veliki broj Roma naporno radi. Uglavnom se bavimo sezonskim poslovima – sakupljamo papriku, duvan i ostale poljoprivredne proizvode. Neophodno je da nam nadležni obezbede siguran posao kako ne bismo zavisili od socijalnih davanja i milostinje. Taj novac jednostavno nije dovoljan, naročito zimi"", kaže Dora.

Govoreći o sinu, Dora je ponosna:

"Moj sin je želeo da upiše fakultet. Moj brat, koji se bavi pitanjima obrazovanja, pomogao mu je u tome – zajedno su prikupili potrebnu dokumentaciju. Volela bih da nakon fakulteta nađe dobar i pristojan posao. Ne želim da se muči kroz život kao što sam se ja mučila. Želim da dobije adekvatno mesto i bolji život. Radujem se zbog

toga!"

Priča ove majke iz Sente podseća nas na važnost obrazovanja, posebno unutar romske zajednice, gde je svaki korak ka školovanju i uspehu dragocen. Kroz trud i posvećenost, Dora ruši predrasude i pokazuje da su snovi o boljoj budućnosti ostvarivi. Obrazovanje je ključ za promene, ne samo za njenu porodicu, već i za mnoge mlade Rome i Romkinje koji se bore za svoje mesto u društvu.

Podrška lokalne samouprave i opštinskih službi u Senti ima važnu ulogu u ovim naporima, ali ključna je i vera u snagu znanja, koja otvara vrata ka svetlijoj budućnosti.

(Telegraf.rs /A.N.)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA