Veliko interesovanje za preventivne peglede širom Srbije! Pogledajte kako je u Pirotu

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Za preventivne preglede koje organizuje Ministarstvo zdravlja vlada veliko interesovanje širom Srbije.

Tako je danas i u Pirotu, a prema rečima dr Veljka Gligorijevića, sa Odeljenja hirurgije, koji je došao na ispomoć svojim kolegama u laboratoriji, za prvih par sati rada danas, primljeno je više od stotinu pacijenata.

Ovo je inače samo jedan od punktova, a pregledi se vrše i u Opštoj bolnici Pirot gde se vrše pregledi štitne žlezde, zatim u Domu zdravlja u Medicini rada, gde se kontroliše kardiovaskularni sistem, kao i u laboratoriji Doma zdravlja na Keju, Dečjem dispanzeru...

Kako kaže dr Gligorijević za Telegraf.rs, uglavnom se javljaju pacijenti stariji od 50 godina koji spadaju u rizične grupe, tako da raduje što je interesovanje veliko.

Pirot, preventivni pregledi Foto: A.Ć.

Građani danas mogu da urade i tumor markere: PSA (PSA) za muškarce, kao i CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein), izmere krvni pritisak, provere nivo šećera u krvi, urade EKG i provere kompletnu krvnu sliku u laboratorijama, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Svi pacijenti kod kojih se uoče nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima biće odmah upućivani na dalju dijagnostiku i preglede.

Endokrinolog dr Snežana Polovina, iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije izjavila je prošle nedelje za Telegraf.rs da je prevencija važna, i da je dobro što građani pozitivno odgovoraju na akciju

- Komentari građana koji dolaze kod nas na redovne preglede, a posle preventivnih pregleda pokazuju da je to njima i te kako korisno, i zaista nismo imali nikakve negativne komentare i iskustvo. Veoma su zadovoljni što mogu da obave pojedine analize, za koje bi, u redovnim okolnostima ipak morali da sačekaju malo, naglasila je ona.

(Telegraf.rs)

Video: Još dve pulmološke promene otkrivene na preventivnim pregledima u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA