Ko treba da strahuje od "OKA" ciklona: U centru nevremena danas jedan pogranični kraj Srbije

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Nastavlja se uticaj snažnog ciklona nad Evropom. On se nalazi nad centralnom Evropom, Panonskom nizijom i našim područjem. Srećom, Srbija se nalazi na njegovom rubnom delu, pa se ne očekuju dramatične scene poput onih u centralnoj Evropi. Ipak, centar ciklona danas će se nalaziti iznad pograničnog dela Srbije sa Mađarskom, u blizini Subotice, pa će u blizini centra ciklona biti jakih vetrova, a unutar njega očekuje se slabo strujanje.

Ciklon Foto: sat24

Ono što se često pominje kod ciklona je "oko" u središtu. U ciklonima umerenih i viših širima, odnosno u vantropskim ciklonima, u središtu ciklona prisutna su jaka uzlazna strujanja, zbog čega nema te vedrine kao u tropskim gde su silazna strujanja u središtu. Ipak, strujanja središtu ciklona umerenih širina su veoma slaba, kao i u tropskim, za razliku od drugih delova, gde su vetrovi zbog izraženog gradijenta, odnosno razlike pritiska veoma jaki.

Uragan Beril Foto: Tanjug/AP

Cikloni umerenih i viših širina su znatno većih dimenzija, mogu biti prečnika i preko 1000 kilometara, veoma su česti i brzo se premeštaju oko određenog područja, osim u slučaju kao u ovom ili 2014. kada ciklon bude "zarobljen" i natapa jedno te isto područje, uz jake vetrove.

Cikloni umerenih širina uglavnom su bezopasni, ali u određenim slučajevima mogu biti i te kako opasni, zbog vrlo obilnih padavina i olujnih vetrova. Najopasniji su iznad okeana i tu mogu da izazovu i orkanske oluje, koje se potom obrušavaju na obalna područja, a slabe unutar kopna.

Ciklon Foto: Sat24.com

Cikloni umerenih ili viših širina su čest transport hladnih i toplih vazdušnih masa. Unutar njih su uzlazna strujanja, a vazdušni pritisa opada od periferije ka centru gde je najniži. Strujanja su u suprotnom smeru kazaljka na satu. U prednjem delu ciklona preovladavaju južna strujanja, pa tada u tom delu dolazi do prodora vrlo toploh vazdušnih masa, dok u zadnjem delu preovladaju severna strujanja, uz prodor hladnijih, pa i polarnih vazdušnih masa.

Ciklon nad Britanijom Foto: Printskrin/Sat24

Cikloni su nošeni visinskim strujama i uglavnom se kreću iz zapadnog kvadranta ka istoku, ali nekad mogu da imaju i retrogradno kretanje i da se premeštaju od istoka ka zapadu.

Za razliku od umerenih širima koji mogu nastati i iznad vode i iznad kopna, tropski cikloni se po mnogo čemu razlikuju od vantropskih.

Tropski cikloni, odnosno uragani nastaju iznad morskih površina, čija je temperatura najmanje 26 stepeni. Znatno su manjih dimenzija, a u svom središtu uvek se formira "oko", uz snažna silazna strujanja, što dovodi do vedrine, dok u svim ostalim predelima tropskih ciklona preovladavaju ulazna strujanja, uz kiše i vetrove, koji su najjači neposredno uz zid oka, a unutar oka su tišine. Oko uragana je prečnika oko 10 kilometara i kada pređe preko nekog područja donosi kratkotrajno smirivanje vremena, a onda krene dejstvo druge polovine uragana.

Uragan Li Foto: zoom/earth

Uragani, odnosno tropski cikloni premeštaju se veoma sporo, tek oko 10 kilometara na sat, za razliku od vantropskih koji se premeštaju i po 50-60 kilometara na sat.

Čim tropski ciklon stigne do kopna, zbog trenja slabi, a i nema više trople vode koja mu je rezorvoar za održavanje i vrlo brzo nad kopnom slabe, potom i nestaju.

Akapulko Meksiko uragan oluja Foto: Tanjug/AP

Tropski cikloni, odnosno uragani i tajfuni premeštaju se od istočnog kvadranta ka zapadu, a potom pod destvom Koriolisove sile naprave zaokret udesno. Nekada dugo traju i mogu da se nad višim širinama transformišu u snažne vantropske ciklone umerenih širina.

Uragan Debi Foto: zoomEarth

Tropski cikloni su često veoma razorni i u njima se beleže najjači vetrovi, a mogu biti i preko 350 km/h.

Dakle, kada središte ciklona umerenih i viših širina prelazi preko nekog područja, nema straha, jer će uglanom doći do promene vatzdušnoih masa i strujanja koje su odvojene atmosferskim frontovima (topli i hladni front, front okluzije). 

Tropski cikloni, odnosno uragani i tajfuni nemaju frontove, a njihovo OKO, odnosno središte, smatra se i više nego opasnim, jer je tada reč o prelasku celokupnog ciklona preko nekog područja i da tišine koje kratkotrajno nastanu nakon razarajućeg dejstva uragana vrlo brzo budu zamenjena drugim razarajućim delom uragama, samo što vetar promeni pravac.

Akapulko Meksiko uragan oluja Foto: Tanjug/AP

Zbog izraženih silaznih strujanja u središtu i oku uragana i tropskih ciklona, vreme je vedro, a vazduh se veoma zagreva. Ovaj efekat nije prisutan u ciklonima umerenih i viših širina, gde nastaju oblaci i u samom središtu zbog jakih uzlaznih strujanja.

(Telegraf.rs)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA