Preventivni pregledi u organizaciji Ministarstva zdravlja i danas širom Srbije, evo šta sve možete da uradite

 
Ekipa Srbije
Ekipa Srbije
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Akcija besplatnih preventivnih zdravstvenih pregleda, koju u cilju prevencije i rane dijagnostike oboljenja realizuje Ministarstvo zdravlja, biće nastavljena danas, od 8 do 17 časova, u zdravstvenim ustanovama širom zemlje.

Tom prilikom, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja obave pregled endokrinologa i urade ultrazvuk štitaste žlezde.

Građani će moći da urade i tumor markere: PSA (PSA) za muškarce, kao i CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein), izmere krvni pritisak, provere nivo šećera u krvi, urade EKG i provere kompletnu krvnu sliku u laboratorijama, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Takođe, i ove nedelje će biti organizovani i sistematski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, a u pojedinim ustanovama biće organizovana i redovna vakcinacija dece, prema kalendaru.

Svi pacijenti kod kojih se uoče nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima biće odmah upućivani na dalju dijagnostiku i preglede.

Univerzitetski klinički centar Srbije saopštio je da će pregledi biti obavljeni u novoj zgradi, severni ulaz, iz Ulice Koste Todorovića u Beogradu.

Preventivni pregledi Pirot Foto: A. Ć.

U Kliničnom centru Vojvodine preventivni pregledi biće sprovedeni u Specijalističkoj Poliklinici. Zdravstvene ustanove pozivaju sve građane da obave preventivne preglede i time pozitivnu utiču na svoje zdravlje.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, sa detaljnom vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi, biće istaknuta na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo izražava zahvalnost svim građanima koji su protekle nedelje obavili preglede i poziva sve one koji do sada iz različitih razloga nisu bili u mogućnosti da obave preglede, da to ovoga puta, u interesu očuvanja sopstvenog zdravlja, urade u nekoj zdravstvenoj ustanovi.

Endokrinolog dr Snežana Polovina, iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije izjavila je prošle nedelje za Telegraf.rs da je prevencija važna, i da je dobro što građani pozitivno odgovoraju na akciju.

- Komentari građana koji dolaze kod nas na redovne preglede, a posle preventivnih pregleda pokazuju da je to njima i te kako korisno, i zaista nismo imali nikakve negativne komentare i iskustvo. Veoma su zadovoljni što mogu da obave pojedine analize, za koje bi, u redovnim okolnostima ipak morali da sačekaju malo, naglasila je ona.

Spisak pregleda

- pregled kod endokrinologa

-ultrazvuk štitaste žlezde

- tumor markere: PSA za muškarce, kao i CEA, CA19-9 i AFP (Alpha Fetoprotein)

- merenje krvnog pritiska

- provera nivo šećera u krvi

- EKG

- kompletna krvna slika

- sistematski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta

(Telegraf.rs)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA