Svečana akademija povodom dana jedinstva, slobode i srpske zastave u Novom Sadu

 
M. L.
M. L.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 8

Svečana akademija povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave održaće se u nedelju, 15. septembra, u 18 časova, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Organizatori svečanosti su odbori za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova vlada Republike Srbije i Republike Srpske, navodi se na sajtu Vlade Srbije. Povodom obeležavanja ovog praznika, predsednik Aleksandar Vučić će sutra pre podne primiti učenike i nastavnike osnovnih škola i predsednike opština iz Republike Srpske i Crne Gore.

Prijem će biti održan u 11.00 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, saopštila je Služba predsednika za saradnju s medijima. Srpske zastave su već postavljene i u Nišu, širom grada, a centralni trg i gradske institucije ukrašeni su u čast predstojećeg praznika.

U okviru manifestacije „Dan tradicije“, koja će biti organizovana povodom ovog praznika 15. septembra 2024. godine, predviđen je bogat kulturni program u tom gradu.

Obeležavanje će početi u 17.00 časova velikim narodnim kolom na centralnom Trgu u Nišu. Pola sata kasnije centralni program započeće intoniranjem himne Republike Srbije, nakon čega će uslediti nastupi horova, folklornih ansambala i muzičara iz Južne Srbije, koji će izvoditi tradicionalne pesme na izvornim instrumentima, piše Glas juga.

Praznik je ustanovljen 2020. godine, i od tada se svakog 15. septembra vijore zastave na zgradama različitih institucija.

Zaključkom Vlade Srbije od 11. septembra 2020. dan proboja Solunskog fronta, 15. septembar, obeležava se kao - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a istovetnu odluku dan ranije donela je Vlada Republike Srpske.

Datum 15. septembar, izabran je za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front, a na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Zastoj tramvaja na Novom Beogradu: Nizu se ne vidi kraj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sladja

    14. septembar 2024 | 22:45

    Dan jedinstva i slobode,samo ujedinjeni i složni možemo prevazići ove periode pred nama

  • Sladja

    14. septembar 2024 | 22:46

    Dan jedinstva Srpskog naroda ima veliki značaj sada

  • Svetlana

    14. septembar 2024 | 22:15

    Svečana akademija povodom dana jedinstva, slobode i srpske zastave,dogadjaj koji treba da negujemoi obelezavamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA