OKO ciklona ulazi u Srbiju, otkrivamo o čemu je reč: Centralna Evopa poplavljena, evo kad nama stižu pljuskovi

 
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Snažan ciklon pogodio je Evropu. Na udaru ovog ciklona nalazi se centralna Evropa, koju pogađaju ekstremno obilne padavine i poplave, a ima i žrtava. Očekuje se da padne i do 400 litara kiše, a najveće količine padavina očekuju se u slivu Dunava.

Ciklon Foto: sat24

Padavine su praćene i olujnim vetrovima, a na planinama veje sneg, u Alpima se očekuje i do dva metra novog snega.

Ciklon utiče na vreme i u Srbiji, a prethodno je hladni front doneo Srbiji i regionu drastično zahlađenje, pad temperatura i za 20 stepeni, obilne padavine, a Jadranu i oluje sa grmljavinom, uz morske pijavice.

Pod uticajem ciklona, vreme u Srbiji je pravo jesenje i kišovito, na jugu Srbije ima i pljuskova sa grmljavinom.

U ovom času centar ciklona iz Panonske nizije kreće se direktno prema Srbiji.

Ciklon Foto: w2u

Prečnik ovog ciklona je oko 800 kilometara i on trenutno pokriva delove centralne Evrope, Alpa, Panonske nizije i našeg područja. Naše područje i Srbija na njegovom su rubnom delu, a najjači njegov intenzitet je u Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Poljskoj i na jugoistou Nemačke, uz opansost od razornih poplava.

Srećom, Srbija ne treba da strahije od razprnih posledica ovog ciklona, iako će on i te kako uticati na vreme i kod nas i to najviše u vidu obilnih padavina i jakih vetrova.

Inače, ciklon je sistem niskog vazdušnog pritiska, u kome vazdušni pritisak opada od njegove periferiji prema centru. Vreme u njemu uglavnom je oblačno sa padavinama, a dolazak ciklona ujedno znači i dolazak oblačnosti, padavina i jačih vetrova.

Strujanja u ciklonu su u suprotnom smeru kazaljke na satu i vetar ujedno duva i prema centru niskog pritiska.

Zbog izraženijeg gradijenta pritiska (promena na malom prostoru), vetrovi u ciklonu su jaki i najjači su neposredno uz centar ciklona.

Ipak, u samom centru ciklona strujanje je veoma slabo, pa je čak i tiho, dok oko centra vetrovi duvaju u suprotnom smeru kazaljke na satu.

Ciklon Foto: ilmeteo

U tropskim ciklonima, odnosno u uraganima, centar ciklona predstavlja i "oko", a u tom središtu vreme je tiho i vedro.

Uragan Ofelija, oktobar 2017. Foto: Sat24

Istovremeno, neposredno uz središte uragana vetrovi su najjači i mogu imati udare i preko 300 km/h, a unutar uragana su katastrofalne kiše i uraganski vetrovi.

Uragan Li Foto: zoom/earth

Kada naiđe oko uragana, vreme se iznenada smiri, a čim prođe (prečnik oka je oko 10 kilometara), a prođe za sat vremena, vetar promeni pravac i krene druga strana razornog uragana.

Tropski cikloni znatno su manjih dimenzija od ciklona u višim širinama i reda su veličine nekoliko stotina kilometara, dok cikloni umerenih širina mogu biti reda veličine i preko 1000 kilometara.

Tropski cikloni su veoma razorni, dok su umerenih širina u najvećom broju bezopasni, ali kada prerastu u orkane postanu i više nego opasni, ali tada nisu ni približnim kao kod tropskih.

Uragan Beril Foto: Tanjug/AP

Kada je reč o ciklonima umerenih širina, to oko nije izraženo kao u tropskim, a i vetrovi su daleko slabiji nego u uraganima.

U noći između subote i nedelje i u nedelju ujutro centar snažnog ciklona koji se iz centralne Evrope premešta preko Panonske nizije, ući će iz Mađarske u Srbiju i to negde iznad šireg područja Subotice. Kako se centar ciklona bude približavao, a potom i udaljavo, poćeće d aduvaju veoma jaki vetrovi, dok će unutar samog centra nastupiti tiho vreme bez vetra.

Ciklon i udari vetra Foto: zoomEarth

Zajedno sa ciklonom, očekuju se i veoma obilne padavine.

Ciklon Foto: ilmeteo

Dakle, Srbiju i region u toku večeri, noći i drugog dana vikenda očekuju veoma obilne padavine i jaki vetrovi. Padavine će biti najobilnije u oblasti Panonske nizije, a kada je reč o Srbiji, najobilnije biće na severu Srbije.

U toku večeri, u noći ka nedelji i tokom nedelje u Srbiji se očekuju obilne padavina.

Kiša će biti praćena obilnim pljuskovima.

Najobilnijih padavina prvo će biti na severozapadu Srbije, pre svega u Bačkoj i u Sremu, a potom i u Beogradu, u Šumadiji, Pomoravlju, Podunavlju i u Braničevskom okrugu.

U ovim predelima očekuje se da padne 20 do 40 litara kiše po kvadratnom metru, u Vojvodini i više od 50 litara, lokalno i više.

Obilnije padavine pobolšaće sitaciju na rekma, jer se očekuje porast nakon skoro presušenih tokova. Očekuje se i nagli rast Dunava, pre svega zbog ekstremno obilnih padavina u centralnoj Evropi i u njegovom slivu, gse se očekuje i do 400 litara. Dunav će i te kako pretiti poplavama kroz tok do Austrije, a kada je reč o Srbiji Dunav trenutno ima nizak vodostaj i u narednim danima biće spreman da prihvati ogromne količine vode iz centralne Evrope. Najveći porast Dunava u Srbiji očekuje se u gprnjem toku kroz Vojvodinu, gde će Dunav narednih dana imati porast za čak 4 metara.

S obzirom na to da će vremenske prilike tokom vikenda biti vrlo nepovoljno i potencijalno opasne po materijalno dobro i ljude, potrebno je redovno pratiti državne i nadležne institucije i njihova upozorenja. Nema mesta panici i potrebno je ponašati se u skladu sa vremenom i upozorenjima nadležnih i državnih institucija.

Ovaj vikend donosi Srbiji pravo jesenje vreme. Temperature se danas kreću od 11 na severu do 17 stepeni na jugu Srbije, u Beogradu je 13, a na Kopaoniku 5°C.

Još hladnije biće u nedelju. Maksimalna temperatura biće od 10 do 15 stepeni, u Beogradu do 11°C, što su temperature i za 10 do 15 stepeni niže od proseka za ovo doba godine.

Na višim planinama očekuju se susnežica i sneg, a snežna granica mogla bi se spustiti i na 1500 metara nadmorske visine.

Stabilizacija vremena i porast temperatura očekuje se od sredine sledeće sedmice.

(Telegraf.rs)

Video: "Samo tri scenarija moguća su u slučaju nestanka Danke Ilić (2): Mladen Radulović gostovao na B92

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA