U Srbiju se vraća obavezni vojni rok

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 22

U Srbiju se vraća obavezni vojni rok sa trajanjem od 75 dana. Vlada Srbije donela je odluku o tome danas na sednici, a predsednik Vlade Miloš Vučević istakao je da će sledeće nedelje doći do nove izmene zakona.

- Ministarstvu odbrane upućen je zahtev da hitno pokrene proceduru za vraćanje obaveznog vojnog roka od 75 dana. Sledeće nedelje ćemo imati sednicu Vlade na kojem ćemo usvojiti novu izmenu zakona u kojoj se skida suspenzija i skraćuje vojni rok, na tu sednicu pozvaćemo i predsednika Srbije, kao - objasnio je Vučević na konferenciji posle sednice Vlade.

Vojni rok ne samo da će biti kraći nego ranije, već će mladim studentima sa tehničkih fakulteta biti omogućeno da služe vojni rok i na Vojnotehničkom institutu i onim organizacionim delovima Vojske Srbije koje zahteva veće tehnološko znanje.

- Mladi regruti koji završili tehničke škole ili tehnološke fakultete, mašinsku školu i mašinske fakultete moći će da služe vojni rok i na Vojnotehnološkom institutu i onim organizavionim delovima Vojske Srbije i Ministarstva Odbrane koje zahteva veće tehnološko znanje i da na taj način angažujemo njihove radne i ostale sposobnosti. Nama će trebati mladi momcvi koji znaju da voze bespilotne letelice i dronove, tako da imaćemo onaj klasičan oblik vojnog roka, ali imaćemo i za određene mladića koji su određenog profila školske spreme da mogu da u posebnim jedinicama vojske Srbije pomognu svojim znanjem i veštinama. To će biti jedan višeslojni oblik angažovanja regruta  prilikom služenja vojnog roka i mislim da je to i čast svih mladića koji će služiti vojni rok. Cilj nam je da to zaživi do polovine sledeće godine - rekao je Vučević.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je ranije o uvođenju vojnog roka u Srbiji u trajanju od 90 dana.

- Obavezni vojni rok od 90 dana, a na nadležnim vojnim organima je da nam izvede računicu koliko bi to koštalo. Svaki muškarac može da izdvoji 90 dana za svoju državu - uveren je Vučić.

Obavezni vojni rok u Srbiji bio je suspendovan, a tome je ranije govorio Miloš Vučević.

- Vojni rok u Srbiji nije ukinut, već je suspendovan odlukom Narodne skupštine. Odluka o vraćanju vojnog roka nije doneta, ona zahteva ozbiljnu i stručnu analizu i ona se radi. Kada pričamo o eventualnom vraćanju vojnog roka, ne govorimo o ratnim dešavanjima, nego da obučavamo nove generacije da znamo kako se reaguje u određenim situacijma. Imamo situacije sa elementarnim nepogodama – imamo poplave, požare, zemljotrese, smetove snega i svi tada očekuju od vojske ili policije da reaguju. Pre par nedelja bile su poplave u Raškoj, Novom Pazaru i Tutinu i ko je prvi tu bio, naravno vojska i policija. Svi kažu “bravo, momci!”, ali nema neograničenih resursa. To je odluka o kojoj treba razgovarati, ona se ne donosi preko noći, ali je niko nije doneo. Ako je problem da to pomenemo, onda hajde da ćutimo i da zabijemo glavu kao noj u pesak. Predložiću stručnu raspravu, da se o tome razgovara u narednom periodu - rekao je Vučević prošle godine.

(Telegraf.rs)

Video: Pripreme za prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša

    14. septembar 2024 | 15:52

    Podržavam tu odluku, mlade je potrebno odvojiti od telefona.

  • Nina Stojković

    14. septembar 2024 | 16:00

    Pametna odluka, šteta što je ikad i ukinut. Srbiji su potrebni vojno sposobni muškarci.

  • dule

    14. septembar 2024 | 16:31

    Vojska je nešto najvažnije za svaku zemlju.Ovo je pozitivan korak ka jačanju odbrambenih snaga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA