Kako da se besplatno zagrejete tokom ledenih septembarskih dana? Grejanje nije počelo, a temperature niske

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 5

U Beogradu je danas 14 stepeni, dok je u Srbiji maksimalna dnevna 20 stepeni. Ovakve temperature očekuju nas i narednih dana, a mnogima to nikako ne odgovara nakon vrelih letnjih dana koje smo tako naglo ostavili iza sebe. Čini se da je svima hladno, a mnogi među nama kukaju kako "nikada nije bilo hladnije". Neprijatno niske temperature uvlače se kroz zidove i naše domove pretvaraju u frižidere, a grejna sezona još nije ni blizu početka.

Kako grejanja nema prepušteni su sami sebi i paroli "snađi se", ne bi li smo se makar malo zagrejali u toku ovih ledenih septembarskih dana, a ekipa portala Telegraf.rs, donosi vam nekoliko predloga kako da vaš dom učinite makar malo toplijim.

Skuvajte ručak/večeru

Dok spremate ručak ili večeru greje se sve u okolini šporeta, a idealno je da ako ste nešto gurnuli u rernu da "na brzinu bude gotovo", iskoristite svoj napor da prehranite porodicu i pretvorite ga u toplu kuću. Kada gotovo jelo izvadite iz rerne, ostavite je otvorenu i pustite da vrelina izlazi u prostoriju.

Otvorite zavese tokom dana, zatvorite ih noću

Koji tračak sunca je pojavi na nebu sa vremena na vreme, pa bi bilo odlično da zavese razmaknete i date priliku zracima da uđu u vaš dom i makar počnu da ga zagrevaju. Ipak, kada padne mrak, obavezno iz zatvorite da biste sprečili hladan vazduh da vam ulazi u prostoriju.

Dobro zatvorite prozore i vrata

Jedan od najjednostavnijih načina da zadržite toplinu unutar kuće je da osigurate da su svi prozori i vrata čvrsto zatvoreni. Time ćete smanjiti prodor hladnog vazduha i zadržati unutrašnju toplinu. Međutim, ako su prozori stari i ne potpuno hermetički zatvoreni, može doći do promaje.

Rasporedite ćebad svuda po kući

I mada ovo neće omogućiti da se vaša kuća ugreje, sigurno će svaki ukućanim pronaći spas u toplom ćebetu koje čeka samo njega.

Sprečite odlazak toplog vazduha u dimnjak

Kad kamin nije u upotrebi, topli unutrašnji vazduh odlazi kroz dimnjak. Čak i kad je dimnjak zatvoren, određena količina toplog vazduha uspe da izađe kroz njega. Jednostavno rešenje je da blokirate protok vazduha balonom za dimnjak.

Stavite tepih na pod

Tepih zadržava hladan vazduh ispod svoje površine. Tepih će vam pomoći da duže zadržite toplotu bez obzira na to da li su na podu pločice, beton, parket ili laminat. To se naročito odnosi na stanove na višim spratovima zgrada jer oni nemaju podlogu koja bi zadržavala toplotu kao što to čini zemlja stanovima smeštenima u prizemlju.

Ukoliko vam ništa od ovoga ne pomogne dovoljno, uključite klimu ili neku električnu grejalicu, obavezno obujte debele čarape, obucite se toplo i slojevito, popijte neki čaj i budite aktivni, sve to će vam pomoći da se zagrejete.

(Telegraf.rs)

Video: Otkrivamo kako se meri temperatura vazduha

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • W

    14. septembar 2024 | 13:26

    Dobro. Skuvaću ručak i biće toplo. A šta kad skuvam ručak i isključim ringlu? Gluplje savete nisam čuo u životu.

  • Malo priglupo

    14. septembar 2024 | 13:21

    Ali ajde

  • Cvećka

    14. septembar 2024 | 14:09

    Nama u Beču radi centralno grejanje. Nema tople proble, hladne probe, ovo ono… temperatura niska i grejanje radi… centralno… preko toplane da ne bude zabune ;)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA