Slavimo Svetog Simeona Stolpnika: Ako želite dobru godinu, danas iz kuće u crkvu treba da odnesete ovu sitnicu

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Prepodobnog Simeona Stolpnika 1. septembra po julijanskom, odnosno 14. septembra po gregorijanskom kalendaru. Radi se o svetitelju i asketi koji je živeo u 5. veku u Maloj Aziji i širio hrišćansku veru.

Na ovim prostorima veruje se da od današnjeg dana počinje period jesenje setve. Zbog toga se u mnogim selima i dalje praktikuje običaj nošenja semena u crkvu kako bi ga sveštenik blagoslovio i time obezbedio uspešnu žetvu.

Takođe, običaj nalaže da se danas obrati pažnja na mesec. Ako je mlad, veruje se da će žetva biti dobra, a godina plodna.

Svetog Simeona Stolpnika posebno poštuju poljoprivrednici i ratari. Oni koji seju konoplju, trebaju to da počnu danas, ali je pre setve potrebno staviti tri kuvana jaja u seme. Ta jaja kasnije treba da pojedu orači, a veruje se da će konoplja biti bela poput jajeta.

Prema narodnim verovanjima, Sveti Simeon na današnji dan štiti useve od svih nesreća, pa se preporučuje da se baci seme u oranicu, makar "dva prsta", kako bi godina bila plodna i uspešna.

Srpska crkva, kao i druge pravoslavne zajednice koje slede julijanski kalendar, danas obeležavaju crkvenu novu godinu.

Sveti Simeon Stolpnik bio je asketa koji je živeo na stubu. U svojoj osamnaestoj godini zamonašio se u manastiru Teleda, a zbog svoje revnosti u monaškom životu ubrzo je nadmašio druge monahe. Toliko je bio predan asketizmu da je nosio palmino uže koje mu se usecalo u telo, stvarajući rane.

Kratko je živeo u planini, u isušenom bunaru, a zatim na planini Kalat Siman, gde je bio prikovan za stenu. Kako je vest o njegovoj pobožnosti počela da se širi, sve više ljudi ga je posećivalo, pa je, da bi izbegao gužvu, sebi podigao stub visine 16 metara na čijem vrhu je živeo.

Sa stuba je propovedao i molio se, a ispod njega je imao malo sklonište za molitvu. Stalno je postio, a ishrana mu se sastojala od vode i raskvašenog sočiva. Vernici su mu pripisivali moć nad životinjama, uključujući opasne poput tigra, kao i proročanske sposobnosti. Verovalo se da je mogao da preobrati čak i najokorele razbojnike.

Prema legendi, Simeon Stolpnik je preminuo 459. godine u 103. godini života.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako je izgledala ponoćna Vaskršnja litija u hramu Svetog Đorđa u Kruševcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA