Za unapređenje rada učeničkih zadruga u srednjim školama izdvojeno 10 miliona dinara

 
M. B.
M. B.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Ministarstvo prosvete uputilo je danas javni poziv srednjim školama za podnošenje prijava za dodelu finansijskih sredstava radi unapređenja uslova rada učeničkih zadruga u srednjim školama.

Ove godine je za tu namenu izdvojeno 10 miliona dinara, što je, kako je saopšteno, za 25 odsto više sredstava u odnosu na 2023.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović istakla je da su učeničke zadruge važan deo obrazovno-vaspitnog rada u školama.

Ona je rekla da učeničke zadruge razvijaju potencijal i radne navike učenika, razvijaju preduzetničke kompetencije i svest o vlastitim interesovanjima i mogućnostima.

Takođe, kako je navela, one omogućavaju da učenik svoje slobodno vreme provede organizovano, kreativno, korisno i rekreativno.

Ministarka je objasnila da učeničke zadruge ostvaruju i ekonomsku dobit, s tim da ona nije dominantna, i dodala da je njihova primarna uloga da se kroz dobro poslovanje realizuju i dobre vaspitne vrednosti.

Đukić Dejanović je istakla da je angažovanje u učeničkoj zadruzi timski rad učenika, nastavnika, ali i roditelja.

"Ono doprinosi jačanju saradničkih odnosa, rešavanju problema i povećanju pripadnosti školi. Jača se vaspitna uloga škole, što i jeste intencija ministarstva", rekla je ministarka.

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji ima 139 učeničkih zadruga.

Tokom 2023. osnovano je devet novih učeničkih zadruga, dok je u prvih šest meseci ove godine sa radom počelo još njih 10, šest u srednjim i četiri u osnovnim školama.

Ministarstvo prosvete svake godine podržava rad učeničkih zadruga dodelom sredstava za nabavku opreme, mašina i materijala za rad.

U toku je javni poziv za srednje škole, dok će javni poziv za osnovne škole biti raspisan u narednom periodu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Đukić Dejanović: Svaka povreda nastavnika sa etičkog aspekta je teška povreda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA