Vreme joj ništa ne može! Ova kafana u Šumadiji postoji preko 100 godina, u njoj ručali čak i Karađorđevići

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Negde na pola puta između Topole i Rudnika u selu Jarmenovci još prkosi vremenu i modernim trenodvima kafana "Oplenačka zvezda" koja postoji duže od čak 100 godina i kao takva, najstarija je kafana u celoj Šumadiji. Kroz sve ove godine, u njoj su se skupljali svi slojevi društva, bila je mesto u kom su donešene važne odluke ali i mesto gde je u slast ručala i kraljevska porodica Karađorđević.

- Ovu kafanu otvorio je moj pradeda 1921. godine, to potvrđuje i dokument koji je dobio da bi mogao da otvori ugostiteljski objekat, na njemu stoji datum 29. mart 1921. Od tada je ova kafana u vlasništvu moje pordice, posao i tradicija su se prenosili sa kolena na koleno. Posao je nasledio moj deda, otac i sada ja. Nadam se da će mene naslediti moj sin, tako da ova duga i lepa tradicija bude nastvaljena - kaže za RINU sadašnji vlasnik Dane Pantić.

Najstarija kafana u Šumadiji Foto: RINA

Svaki kutak ove kafane sa sobom nosi neku priču, u njoj se nalaze predmeti od velikog istorijskog značaja, stoga bi ovaj objekat slobodno mogao biti i svojevrsni muzej koji seća na neka lepa, prošla vremena. U njoj se nalaze stolice iz šezdesetih godina, čuveni karirani stolnjaci, šporet nasred kafane, viljuška sa Solunskog fronta i mnogi drugi rariteti. Sve odiše mirom i nostalgijom. Gosti ove kafane bili su brojni viđeni ljudi, ali i porodica Karađorđević. Najdraži Pantićima bio je Tomislav.

- Ono po čemu je kafana čuvena svakako je ta domaća hrana. Mi se držimo tih određenih standarda kad je u pitanju kvalitet i od toga ne odstupamo. Znamo put namirnica što bi se reklo, od njive i štale, pa sve do naše trpeze.Sve je domaće, od proverinih proizvođača. Pečenje je ovde specijalitet kuće, pogače iz crepulja - dodaju Pantići.

Inače, sadašnji vlasnik Dane školovao se u Vrnjačkoj Banji, ali se vratio u svoje selo, tu oformio porodicu i nastavio porodični posao.

- Svetla grada mi ništa ne znače, nema lepšeg mesta na svetu za mene od Jarmenovaca. Kada sam ja preuzeo posao dodao sam malo noviteta u meni, u smislu jela sa roštilja, dimljenog paufleka sa začinima i to je jako lepo prihvaćeno. Gostiju ima, kafana lepo radi. Dolaze nam i brojni turisti koji su za našu kafanu čuli iz medija. Radimo ono što volimo, svoji smo na svome i nema ništa lepše od toga - poručuje Dane.

(Telegraf.rs)

Video: Beogradska nadbiskupija proslavila 100 godina postojanja: Prisustvovao Vučić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA