Pogledajte drastičan prodor polarnog vazduha prema Srbiji: Temperatura PALA za 20 stepeni, evo gde će vejati

 
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Leto se kalendarski još nije ni završilo, a Evropu je zahvatilo zahlađenje kao da je kraj novembra.

Snažan ciklon sa hladnin frontom povukao je polarnu vazdušnu masu daleko sa severa i to iz polarnih predela sve preko severne i zapadne Evrope, oblasti Alpa i centralne Evrope do našeg područja.

Ciklon je regionu doneo jake oluje sa grmljavinom i vrlo obilne padavine, čak je usled drastičnog zahlađenja na planinama Slovenije i Hrvatske pao i sneg.

Padavine Foto: zoomEarth

Znatno obilniji sneg pada u Alpima, gde se očekuje da padne i više od jednog metra, a snežna granica spustila se na svega 1000 metara. U Alpima na zapadu i jugu Austrije očekuje se da tokom vikenda padne i do dva metra novog snega.

Sneg je već potpuno paralisao više predele Alpa.

Najobilnije količine snega očekuju se na zapadu i jugu Austrije.

U oblasti Alpa očekuju se veoma obilne padavine.

Širom centralne Evrope narednih dana palo bi i više od 100 litara kiše po kvadratnom metru, uz opasnost od urbanih poplava i bujica. Očekuje se i nagli rast vodostaja reka.

Ciklon će najviše nevolja doneti Austriji, Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj. U ovim predelima najobilnije padavine i najveća opasnost od poplava očekuje se na istoku i severoistoku Austrije, na istoku i jugoistoku Češke, na zapadu Slovačke, na severozaapdu Mađarske i na jugu i jugozapadu Nemačke.

Padavine Foto: zoomEarth

U ovim predelima narednih dana očekuje se da padne i više od 200 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i do neverovatnih 400 litara, što su padavine koje ponegde u proseku padnu i za pola godine.

Obilne padavine i neveme neće zaobići ni Beč, grad u kome živi više stotina hiljada Srba. U ovom gradu već dva dana ne prestaje da pada kiša, a temperatura je kao usred novembra, svega 8 stepeni. U planinama ka zapadu veje i sneg.

Padavine Foto: zoomEarth

Obilne padavine biće praćene i olujnim vetrovima.

Ogroman problem je što će najobilnije padavine pasti u slivu Dunava, gde se očekuje i najveća opasnost od poplava.

Kulturne manifestacije predviđene za ovaj vikend zbog ciklona otkazane su u Poljskoj, Češkoj, Austriji i Slovačkoj.

Kada je reč o Srbiji, nivo Dunava nakon dugotrajne suše i vrelog leta je ispod proseka. Ipak, vrlo obilne padavine narednih dana usloviće da Dunav u gornjem toku kroz Srbiju naraste za metar do dva, ali on će i dalje imati vrednosti ispod prosečnog vodostaja.

Dakle, dobra vest je da je Dunav za sada spreman da prihvati ogromne količine vode iz centralne Evrope, ali će rast nastaviti tokom sledeće sedmice, zbog čega je redovno potrebno pratiti informacije državnih i nadležnih službi.

Srbiju je danas zahvatilo pogoršanje vremena, a hladni front i ciklon tokom vikenda doneće i Srbiji obilne padavine i vreme kao usred jeseni. Ipak, količine padavina neće biti ni približnim onim u centralnoj Evropi, ali će one biti dovoljne obilne, pa takođe treba redovno pratiti nadležne institucije i ponašati se u skladu sa vremenom i njihovim preporukama.

U pojedinim delovima Srbije narednih dana očekuje se više kiše nego što u proseku padne tokom celog septembra.

Danas je hladni front podelio Srbiju, pa dok je na severu i zapadu i u Beogradu bila prava jesen, uz 10 stepeni u Vojvodini, na jugoistoku Srbije bilo je 28 stepeni, koliko je mereno u Ćupriji.

Trenutne temperature vazduha Foto: meteociel

Tokom vikenda i početkom sledeće sedmice vreme u Srbiji biće kao usred jeseni, uz temperature i za 10 stepeni niže od proseka za ovo doba godine.

Srbija će tokom vikenda biti pod uticajem snažnog ciklona, koji će se svojim centrom premeštati preko Panonske nizije.

On će doneti vrlo obilne padavine.

Širom zemlje od danas do početka naredne sedmice očekuje se da padne od 20 do 40 litara kiše po kvadratnom metru, ponedge i od 40 do 80, lokalno i više.

U mnogim predelima Srbije narednih dana očekuje se više padavina nego što u proseku padne za mesec dana.

Očekuje se nagli rast vodostaja, tako da će se značajno poboljšati situacija na rekama i jezerima.

Hladni front sa sobom će povući vrlo hladnu vazdušnu masu.

Maksimalna temperatura biće u subotu od 12 na severozapadu do 20 stepeni na jugoistoku zemlje, u Beogradu do 15 stepeni, a u nedelju od 11 do 17 stepeni, u Beogradu do 12.

Na najvišim planinama očekuje se i sneg.

Dakle, hladni front i ciklon "oduvaće" leto iz Srbije,ka istoku i izmestio ga iznad Rusije, a za vikend se očekuje prava pozna jesen nad našim područjem.

Ciklon će u u noći ka nedelji doneti Vojvodini i jak, na udare i olujni severozapadni vetar.

Postepeni porast temperatura očekuje se od sredine sledeće sedmice, uz toplije vreme.

(Telegraf.rs)

Video: "Ona od dečaka pravi muškarca": Mladi Čačani otkrili da li žele u vojsku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA