Ovaj manastir bio je drugi dom voljenog Pavla: Blagoveštenje je svetinja koju obilaze vernici iz čitavog sveta

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

„Budimo ljudi”, „Čuvajmo se neljudi da i mi ne postanemo neljudi” i „Nije važno ko odakle potiče, nego u šta izraste”, samo su neke od reči Patrijarha Pavla koje i danas osvetljavaju puteve pravoslavnom narodu. U čast ovog velikog čoveka koji nikada neće i ne može biti zaboravljen u Čačku se po deveti put održavaju „Dani patrijarha Pavla“ i drvorezbarska kolonija „Krst Patrijarha Pavla”, a ove godine manifestacija počinje na Krstovdan 27. septembra. Pokrovitelj manifestacije „Dani Patrijarha Pavla” je grad Čačak, a organizator je Udruženje „Pavle – život po jevanđelju”.

- Pre svega, iskreno govoreći, za organizaciju ove manifestacije motivisao me je Pavlov život po jevanđelju, Pavlovo ponašanje i Pavlovo postupanje. Svakodnevno njegovo postupanje, to je njegocva reč „Postupajmo kao ljudi”, to znači da činimo dobro uvek na svakom mestu. Inače, mi smo krenuli prvo od kolonije „Krst Patrijarha Pavla”, a iz te kolonije je zapravo proizašla manifestacija „Dani Patreijarha Pavla”, a to je bio krst. Dakle, onaj krst koji je Pavle, odnosno Gojko Stojčević, dok je bolovao od teške bolesti tuberkuloze u izolaciji u manastiru Vujan izrezbario. To nam je dalo podstrek i ideju, te dve stvari sun as opredelile da osnujemo manifestaciju „Dani Patrijarha Pavla” - rekao je za RINU profesor Drago Milošević, organizator manifestacije „Dani Patrijarha Pavla".

On je naglasio da je manifestacija baš u Čačku, odnosno, manastiru Blagoveštenje, jer je Patrijarh Pavle dok je bio iskušpenik boravio u manastiru Vujan, zatim u manastiru Trojice u ovčarsko-kablarskoj klisuri i zamonašeio se u manastiru Blagoveštenje.

- Ono što je značajno istaći u svemu tome jeste da je manastir Blagoveštenje bio njegov drugi dom. Praltično, mi često kažemo Gojko Stojković je rođen u Kućancima, a Pavle je rođen ovde u Blagoveštenju. On je tokom celog svog ovozemaljskog života dolazio u ovaj manastir, boravio po više dana, kako kad na nekom odmoru ili nekom drugom prilikom. Dakle, iz svega toga, praktično se vidi da je to bio njegov drugi dom”, pojasnio je profesor Milošević.

Drvorezbarska kolonija početkom godine objavljuje Javni poziv akademskim vajarima i amaterima za drvorezbarsku koloniju.

- Ti radovi nama pristižu do kraja avgusta, žiri odredi nabolji krst i taj najbolji krst biva nagrađen. Sve je više interesovanje za koloniju „Krst Patrijarha Pavla”, dakle mi 27. septembra na dan vozdviženja časnog krsta Krstovdan, činimo Sabor, jednu svečanost ovde u porti manastira Blagoveštenje posle svete liturgije. Tu ćemo da postavimo izložbu krstova, dodelićemo nagrade što će uveličati pojanje hora, besede o Patrijarhu Pavlu I tog dana mi simbolično uzdižemo te darove u čast Patrijarha Pavla da se podsetimo na njegov bougodni i jevanđelski život”, zaključio je profesor.

(Telegraf.rs)

Video: Direktor Doma učenika srednjih škola "Patrijarh Pavle" organizovao besplatnu maturu za sve maturante

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • рагнер

    13. septembar 2024 | 00:38

    После њега потоп…сада имамо мајбах партријарха:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA