Pašalić: Roditeljski dodatak treba da bude dostupan svakom roditelju

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Zaštitnik građana saopštio je danas da Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, povodom kojeg je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju prošlog meseca okončalo javnu raspravu, u određenim segmentima predstavlja unapređenje u domenu ostvarivanja prava, ali da bi lista prava na finansijsku podršku porodici sa decom trebalo da bude proširena.

Zaštitnik građana u saopštenju ocenjuje da je jasno da je cilj predlagača Zakona da se povećaju novčana izdvajanja države za roditeljski dodatak i to jeste podrška za roditelje.

Međutim, kako se navodi, treba imati u vidu i to da je u praksi, dečiji dodatak neretko jedini izvor sredstava za život deteta i porodice, posebno za nezaposlene roditelje koji neguju dete kome je potrebna stalna nega i pomoć.

Finanskijski su ugroženi i roditelji koji su morali da napuste posao, jer neguju dete kome je potrebna stalna nega i pomoć, kao i oni koji nisu u mogućnosti da ga traže iz istih razloga.

- Baš zato što je ovo pitanje veoma kompleksno, sa aspekta ljudskih prava samih roditelja, kao i prava deteta, smatramo da su dopune nužne, kako bi se njihova prava zaštitila u punoj meri - istakao je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Zaštitnik građana uputio je predlagaču mišljenje da bi Nacrt zakona trebalo dopuniti pravom na naknadu nezaposlenom roditelju koji neguje dete kome je neophodna stalna nega i pomoć, kao i pravom na naknadu zarade jednom od roditelja, koji je stekao pravo rada sa skraćenim radnim vremenom zbog nege deteta starijeg od pet godina, kome je neophodna stalna nega i pomoć.

U cilju podrške roditeljstvu osoba sa invaliditetom i njihovoj deci, posebno ženama sa invaliditetom, Zaštitnik građana predlaže da se u novi zakon uvrsti i pravo na naknadu boravka u predškolskoj ustanovi za decu roditelja sa invaliditetom, koje se može ostvariti ukoliko jedinica lokalne samouprave ne finansira to pravo.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Beogradska nadbiskupija proslavila 100 godina postojanja: Prisustvovao Vučić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA