"Nećemo danas doći": Školske i vrtićke grupe preplavljene porukama zbog virusa, evo koji su trenutno aktivni!

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Vrtićke i školske grupe preplavljene su porukama roditelja koji javljaju da im dete neće doći na nastavu zbog virusa. Tragom toga pitali smo pedijatra koji virusi su trenutno aktuelni i evo šta nam je rekao.

- U ovom momentu prisutni su stomačni, ali i rinovirusi. Od stomačnih aktivni su rota, adeno i norovirus. Svaki od njih ume da se prikaže i kroz disajne puteve i tako na neki način maskira činjenicu da je u pitanju stomačni virus. Takođe i rinovirusi umeju da prezentuju tečnu stolicu, tako da je to nešto što treba imati na umu - kaže pedijatar Saša Milićević za Telegraf.rs

Kako nam je objasnio, najčešći simptomi stomačnog virusa koji roditeljima mogu biti jasniji pokazatelj o čemu se radi jesu temperatura, koja i ne mora biti previše visoka, povraćanje i osnovni - dijareja.

- Dijareja kod dece, ali i odraslih, ume da napravi najveći problem zbog mogućnosti dehidracije i to je nešto o čemu treba posebno voditi račina - kaže pedijatar.

On napominje da deca koja imaju neki od gorepomenutih stomačnih virusa koji su trenutno aktivni u Srbiji, budu neraspoložena, ali još jedan od alarma za roditelje su suv jezik i upale oči deteta, kao i manjak mokrenja.

- To se posebno primeti ako dete nosi pelenu, tako roditelji mogu da prepoznaju da li je dete dehidriralo i na osnovu količine zamenjenih pelena - kaže Milićević.

Ipak, on nam je rekao da se dogodi i da se dete otruje hranom, što nije retkost kada su vrućine, te da se tada mogu javiti bakterije, a roditelji mogu pomisliti da je u pitanju virus.

- Zaista najčešće i bude neki od stomačnih virusa, ali dogodi se da bude i bakterija. Zato su neophodne analize - objašnjava doktor za Telegraf.rs, te ponovo skreće pažnju da je neophodno ispratiti gubitak tečnosti, pa ga nadomestiti.

Za to, kako kaže, nije dovoljno da dete pije vodu, čaj, supu... Neophodno je da obnovi elektrolite za šta postoje i brojne opcije kao dopuna ishrani.

Aktivni i rino virusi

S obzirom na to da se ne žale sva deca sada na stomačne tegobe, već mnogi nakon temperature imaju jaču sekreciju nosa, a potom i kašalj, pitali smo ka o čemu je reč.

- Pored stomačnih, trenutno su aktivni i rinovirusi koji napadaju sluznicu nosa. Ima ih po školama, ali i vrtićima. U školama najčešće se prenose kapljičnim putem, dok se u vrtićima nekad prošire i ukoliko, na primer, dete nakon nosa dotakne neku igračku, a potom ista završi kod vršnjaka - objasnio je pedijatar za Telegraf.rs

On je skrenuo pažnju na to da svi ovi virusi najčešće brzo prođu kod dece, ali da umeju da se zakomplikuju kod odraslih osoba, naročito ukoliko imaju nekih prethodnih, pogotovo većih, zdravstvenih problema.

Više nema pravila oko perioda kada su aktivniji virusi

- Ovi virusi jesu karakteristični za ovo doba godine, ali nekada se jasnije znalo. Sada se granica donekle izgubila, pa su pojedini virusi aktivni i u periodima kada ranije nisu bili - kaže Milićević.

(Telegraf.rs)

Video: Beogradska nadbiskupija proslavila 100 godina postojanja: Prisustvovao Vučić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ĆU 035

    12. septembar 2024 | 11:39

    Aktivan je i korona virus sa temperaturom od42 stepena kod beba,blizanci doživeli dečji fras i završile na pedijatriju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA