Ibar oživeo posle kratkih kiša: "Ovo je samo privremeno"

 
J. V.
J. V.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Upečatljiv prizor oživljene reke Ibar nakon nekoliko dana kiše vratio je nadu meštanima i ekolozima koji su bili zabrinuti jer je nedavno Ibar presušio. Na mestu gde je do pre nekoliko dana bilo samo suvo korito, danas voda ponovo teče, iako se jasno vidi kako suvo kamenje svedoči o nedavnoj krizi.

Upravo ovde, gde je donedavno nestajao jedan od važnih tokova Sandžaka, priroda je pokazala svoju moć, vraćajući život reci. Kiše koje su pale u proteklim danima bile su dovoljne da ožive deo toka reke koji je bio potpuno suv.

Iako se reka vratila, stručnjaci upozoravaju da kratke kiše nisu trajno rešenje za problem presušivanja. Ove promene nivoa reke ukazuju na ozbiljne klimatske promene i potrebu za dugoročnim planiranjem zaštite ovog dragocenog prirodnog resursa.

Meštani su podelili i svoje zabrinutosti, ali i optimizam.

"Iako je lepo videti Ibar kako opet teče, moramo biti svesni da je ovo samo privremeno. Nadamo se da će nadležni uložiti više truda u zaštitu reka, ne samo Ibra, već i drugih u ovom regionu“, rekao je jedan od lokalnih ekoloških aktivista.

Ova promena nivoa vode podsetnik je koliko je krhka priroda i koliko je važno da brinemo o njoj. Ibar je, bez sumnje, simbol života za mnoge zajednice uz njegov tok, a njegov povratak, pa makar i privremen, daje nadu da se s pravim pristupom i brigom može sprečiti njegovo ponovno presušivanje.

(Telegraf.rs / Sandžak Danas )

Video: Ibar presušio na nekoliko mesta, službe i meštani u akciji spasavanja ribe

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Људи

    11. septembar 2024 | 22:57

    ово је можда била последња опомена да престанемо са угрожавањем природе.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA