Kakav je ovo nečovek učinio? Oskrnavljena sinagoga u Šapcu!

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Nepoznati počionici su oskrnavili zgradu sinagoge u Šapcu tako što je na tablu sa natpisom bačena mast crne boje koja se slila i na fasadu. Kako je potvrđeno našem portalu slučaj nije prijavljen policiji.

Zgrada koja je do aprila 1941. godine bila sinagoga šabačkih Jevreja obnovljena je pre 7 godina uz podršku Ministarstva kulture sa ciljem očuvanja sećanja na jevrejsku zajednicu u Šapcu koja je tokom dva veka ostavila neizbrisiv trag u istoriji, društvenom i kulturnom životu grada i Srbije.

Građena je 1894. godine i prema nezvaničnim informacijama je jedina koja je sačuvana tokom vremena, a posle rekonstrukcije je pretvorena u muzej šabačkih Jevreja i mesto gde se održavaju raznovrsne kulturni događaji.

Ovo je, saznajemo, prvi put da su vandali nasrnuli na objekat koji je simbol kulture sećanja i sa razlogom je izazvao izazvao ogorčenost prolaznika u Ulici Vlade Jovanovića, u strogom centru Šapca.

- Velika sramota je učinjena. Nikome do sada nije smetala, ne patim da je ikada ogrebana i kod normalnih ljudi izaziva poštovanje i empatiju - komentarisao je stariji Šapčanin i dodao kako se nada će tabla i fasada brzo biti prekrečeni, a krivci za sramotu koju su učinili pravedno kažnjeni.

(Telegraf.rs)

Video: Da li je hram plovio okeanom? Nepoznata građevina nasukana na napuštenoj plaži a niko ne zna kako

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    12. septembar 2024 | 09:10

    Какав нечовек треба да будеш да признаш терористе чији су преци били сарадници нациста ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA