Osećao sam kao da mi neko šmirgla kožu: Novinar Telegrafa po danima opisao lečenje od novog soja korone

 
M. L.
M. L.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 4

Početak septembra i masovno vraćanje ljudi sa letovanja dovelo je i do sve punijih ambulanti. Mnogi se pitaju "da li je korona ili nije", iako je poznato kakve simptome daje novi soj flirt, koji je sada u opticaju.

Novinar Telegrafa letovanje je proveo radno, ali je baš tada klonuo i završio u krevetu, a lekari su mu konstatovali da ima upravo novi soj korone. Po povratku rešio je da nam do detalja opiše, po danima, kako je teklo njegovo lečenje i koji su tačno bili simptomi.

1. dan

Osetimo sam strašnu malaksalost. Odmah me je pokosilo. Legao sam u krevet, nisam mogao ni da stojim. Krenula je jeza. Te prve noći sam se preznojao više puta. Mislio sam da gorim, ali temperatura je jedva prelazila 37.

2. dan

Drugog dana je već počelo i grlo da me boli. Onda sam krenuo da kašljem toliko da su mi pluća "zvonila". Bio je to suv kašalj, ali uporan, skoro pa na svaki minut. Osećao sam kao da mi neko šmirgla kožu, sve me je bolelo. Tada sam se već zabrinuo.

3. dan

Kašalj je bio sve jači i jači. Pozvao sam lekare. Konstatovali su da imam novi soj korone, iako me nisu testirali. Koleginica koju sam zarazio se ipak testirala i potvrđeno je da je korona virus. Meni su dali da ispiram grlo čajem od kamilice, a ona je, na primer, dobila antibiotike.

4. dan 

Nisam više imao temperaturu, a nisam bio ni toliko malaksao. Grlo me je samo peckalo, a kašalj je i dalje bio veoma jak.

5. dan

Bio sam iznenađen, ali petog dana kao da sam ozdravio. Imao sam ponovo snage i grlo me uopšte nije bolelo. Uporan kašalj pratio me je još dugo. Mesec dana je prošlo, a ja se i dalje zakašljem.

Novi soj 

Nova varijanta omirkona - flirt, prisutna je kako i u Evropi, tako i kod nas. Od simptoma javlja se bol u grlu, drhtavica, slabost u mišićima, bolovi u zglobovima i dolazi do blago povišene temperature do 38.

U pitanju je tip kovida koji je poznat duže od godinu dana i pitanju su nove varijante sa blagim mutacijama u samom genomu virusa.

- Lekaru treba da se jave osobe koje imaju hronične bolesti, osobe koje se akutno ne osećaju dobro, a osećaju da imaju dugotrajnu bol u grlu, ukoliko postoji visoka temperatura, ako počnje kašalj, treba uraditi analize - ispričala je za Telegraf prof. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut"

Broj zaraženih raste od maja

Brој pоtvrđеnih slučајеvа infеkciје SARS-CoV-2 u Srbiјi rаstе оd pоčеtkа mаја 2024. gоdinе, аli su аpsоlutnе vrеdnоsti i dаljе niskе u оdnоsu nа pоčеtаk 2024. gоdinе i isti pеriоd 2023. gоdinе. Tокоm prоtеklе nеdеljе, оd 22. dо 28. јulа, ukupnо је tеstirаnо 1.207 оsоbа, а dоbiјеnо је 306 pоzitivnih nаlаzа nа SARS-CoV-2 virus.

Оčеkuје sе nаstаvаk rаstućеg trеndа imајući u vidu situаciјu u rеgiоnu i Еvrоpi, аli sе nе оčекuје dа ćе dоći dо prеоptеrеćеnjа sistеmа zdrаvstvеnе zаštitе.

Mеđu priјаvljеnim inficirаnim оsоbаmа vеćinu činе оsоbе stаriје živоtnе dоbi, iако su rеgistrоvаni slučајеvi u svim uzrаsnim grupаmа. Prоsеčnа stаrоst оbоlеlih је trеnutnо 66 gоdinа, dок је kоd оsоbа које su nа bоlničкоm lеčеnju prоsеčnа stаrоst 72 gоdinе. Mеđutim, trеbа imаti u vidu dа sе mlаđе оsоbе rеđе јаvljајu lеkаru i tеstirајu, оdnоsnо dа u vеćеm brојu prеlеžе rеspirаtоrnе infеkciје „nа nоgаmа” nеgо štо је tо slučај u stаriјim uzrаstimа, tе sе nајvеći brој inficirаnih u mlаđim dоbnim grupаmа i nе rеgistruје u zdrаvstvеnоm sistеmu, navode u "Batutu".

Stоpа tеstirаnjа оsоbа nа SARS-CoV-2 u Srbiјi је niskа u оdnоsu nа rаniје pеriоdе, uslеd čеgа rаstе prоcеnаt pоzitivnih nаlаzа. U pоslеdnjој nеdеlji pоzitivnоst nа SARS-CoV-2 је dоstiglа 25,4%, štо оdgоvаrа situаciјi која sе rеgistruје i u ЕU (ukupnа izrаčunаtа pоzitivnоst zа ЕU u 29. nеdеlji (15–21. јul 2024. gоdinе) је bilа 29,8%).

(Telegraf.rs)

Video: Zdravo sa Ivanom: Gost direktorka "Batuta" prof. dr Verica Jovanović

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA