Jedan student upisao smer za nastavnika hemije: Ko će da predaje deci u školama?

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 10

Ove godine, u prvom upisnom roku na Prirodno-matematičkom fakultetu, na smeru nastavnik hemije upisan je samo jedan kandidat. Slično je i na drugim smerovima i fakultetima koji školuju nastavnike. S druge strane, neki nastavnici rade i u dve škole da bi imali pun fond časova.

Nastavnica hemije Nataša Cvetanović tri godine uporedo radi u dve škole. Jedna je u Rakovici, druga na Petlovom brdu.

- Kada ustanem prvo moram da pogledam raspored, da vidim u kojoj sam školi, koja sam smena. Jedna škola radi pre podne, druga popodne, pa se onda smene menjaju. Nije ni malo lako, ali snalazim se - kaže Cvetanovićeva.

Osnovne škole se godinama suočavaju sa nedostatkom nastavnika matematike, fizike, hemije i informatike. To pokazuju i podaci Nacionalne službe za zapošljavanje. U Beogradu su na birou trenutno samo četiri nastavnika matematike i isto toliko fizike.

- Ukupno imamo 187 nezaposlenih nastavnika razredne nastave, međutim ovaj broj se menja naročito će se promeniti sada zato što veliki broj nastavnika koji su završili master rade na zamenama u školama. Neki rade čak i nekoliko godina, rade školsku godinu, pa onda dođu kod nas na evidenciju, budu nezaposleni tri meseca i ponovo počnu da rade - kaže Dragana Povrenović iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Direktor OŠ "Nikola Tesla" Stanislav Stevuljević rekao je da se bukvalno snalaze, zapošljavaju na određeno vreme inženjere koji su kadri i voljni da rade u školi.

- Trenutno imamo građevinskog inženjera koji je inače nastavnik tehničkog. U međuvremenu se prekvalifikovao pa sam zbog potrebe nastave matematike nju prebacio da predaje matematiku, a na njeno mesto je došla naša bivša učenica koja je završila arhitekturu tako da ona predaje tehniku i tehnologiju a imamo još dve koleginice koje su takođe inženjeri - kaže Stevuljević.

Nataša ipak kaže da zna sva imena učenika i u jednoj i u drugoj školi. Neko bi se žalio što na posao mora sa jednog mesta na drugo.

- Sasvim slučajno sam počela da radim u školi tako što sam perdala diplomu na biro i zvali su me u školu u roku od jednog dana. Tako da sam počela da radim, međutim svidelo mi se to i sada iskreno ne bih menjaala ovaj posao bez obzira na sve uslove, kakvi god da su. Ovaj posao radim iz ljubavi prema deci i to me ispunjava - kaže Nataša Cvetanović.

U junu ove godine najavljeno je da će više od 1.300 nastavnika biti primljeno u stalni radni odnos. Mnogo je onih koji i dalje čekaju taj status i nisu zadovoljni platom. Zato, kao i Nataša, ili rade u dve škole, putuju s jednog kraja grada na drugi, kako bi imali pun fond časova ili posle škole drže privatne časove. Ipak, ima i onih koji su u potpunosti odustali od ovog poziva.

- Kada nam jedan nastavnik ode na bolovanje i posebno kada su te kratkoročne zamene od mesec dana, apsolitno je nemoguće naći odgovarajuću zamenu. Trenutno imamo potrebe za jednim učiteljem, učiteljicom u produženom boravku - ne preko grada, nego regularna državna plata. Jednostavno ne možemo da nađemo zamenu za dva meseca tako da ćemo tu verovatno morati da zaposlimo nekog nastavnika druge struke - kaže direktor OŠ "Nikola Tesla" Stanislav Stevuljević.

Sve je manje mladih koji su zainteresovani da rade kao nastavnici. Ove godine, u prvom upisnom roku na Prirodno matematičkom fakultetu, na smeru nastavnik hemije upisan je samo jedan kandidat.

(Telegraf.rs/RTS)

Video: Stara zgrada Glavne železničke stanice poznata je po ovom rimskom broju: Umete li da ga pročitate

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J

    11. septembar 2024 | 09:05

    Degradirali ste zanimanje profesora i nastavnika, plate mizerne, deca nikad gora, malo malo pa napadaju nastavnike fizički, što je nezamislivo bilo nekada, obrazovanje urušeno zbog raznih agendi, i onda se pitate ko će deci predavati u školama?

  • Neda

    11. septembar 2024 | 09:32

    Pa ovi sto su doneli zakon da profesori nemaju nikakva prava i da učenici i roditelji mogu da ih tuku i vređaju.

  • Stanli

    11. septembar 2024 | 09:27

    Nema, odose profesori iz zemlje, nece da rade za male pare i da ih biju ucenici i njihovi roditelji, totalno obezvredjena profesija u Srbiji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA