Danas je crveno slovo posvećeno Jovanu Krstitelju: Strogo se posti i ne sme se uzimati hrana ove boje

 
J. V.
J. V.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Srpska pravoslavna crkva i vernici 11. septembra obeležavaju Usekovanje (odsecanje) glave Svetog Jovana Krstitelja. Neki vernici ovog dana proslavljaju slavu, a u kalendaru SPC ovaj dan je obeležen crvenim slovom.

Sveti Jovan, prorok, preteča i krstitelj, se slavi i 20. januara, u znak poštovanja prema svecu koji je, po predanju, krstio Isusa Hrista.

Sveti Jovan se naziva Krstitelj jer je krstio Isusa Hrista i, prema predanju, u njemu prepoznao sina Božjeg. smatra se poslednjim velikim prorokom. Naziva se još i Preteča, jer se pojavio pre Hrista i počeo da priprema ljude za hrišćanstvo.

Irod Antipa, sin starog Iroda, ubice mladenaca Vitlejemskih u vreme rođenja Gospoda Isusa, bio je gospodar Galileje u vreme propovedi Jovana Krstitelja. Irod je bio oženjen ćerkom arapskog kneza Arete. Ali Irod, zli izdanak od zlog korena, oterao je svoju zakonitu ženu i nezakonito uzeo sebi Irodijadu, ženu svog brata Filipa, koji je još bio živ.

Protiv ovog bezakonja ustao je Jovan Krstitelj i silno izobličio Iroda. Irod ga je bacio u tamnicu. Za vreme jednog pira u svom dvoru u Sevastiji Galilejskoj igrala je pred gostima Salomija, ćerka Irodijadina i Filipova. I pijani Irod, zanesen tom igrom, obeća igračici dati šta god bude od njega tražila, ma to bila i polovina carstva. Nagovorena od svoje majke Salomija zatraži glavu Jovana Krstitelja. Irod naredi i Jovana posekoše u tamnici i doneli njegovu glavu na tanjiru.

Jovanovi učenici noću su uzeli telo svog učitelja da ga sahrane, a Irodijada je izbola iglom jezik Jovanov, da ne bi vaskrsao, pa glavu zakopala na neko nečisto mesto. Glava svetiteljeva, zakopana je posebno, na tajnom mestu. Kasnije je preneta u Jerusalim, a u vreme vizantijske carice Teodore čudotvorna Krstiteljeva glava preneta je u Carigrad.

Ali ubrzo je stigla Božja kazna ovu grupu zlotvora. Knez Areta, da opere čast svoje ćerke, udari s vojskom na Iroda i potuče ga do nogu. Poraženi Irod bio je osuđen od kesara rimskog Kaligule na progonstvo, najpre u Galiju, a potom u Španiju.

Kao izgnanci Irod i Irodijada živeli su u bedi i poniženju, dok se zemlja nije otvorila i progutala ih. A Salomija je poginula zlom smrću na reci Sikorisu (Suli). Smrt svetog Jovana dogodila se pred Pashu, a praznovanje 29. avgusta (po starom kalendaru) ustanovljeno je zbog toga što je toga dana osvećena crkva, koja je podignuta na njegovom grobu u Sevastiji. U tu crkvu položene su i mošti učenika Jovanovih: Jeliseja i Avdije.

Primer poštenja i istinoljubivosti

Jovan je, po predanju, primer čvrste i nepokolebljive vere, poštenja, odvažnosti i istinoljubivosti.

Dan Usekovanja vernici provode u molitvi, uzdržavanju i strogom postu.

Ne jede se i ne pije ništa crveno

Verovanje kaže da se na ovaj dan ne jede i ne pije ništa što je crveno jer ova boja simbolizuje prolivenu krv Jovanovu. Ovaj običaj se u pojedinim delovima naše zemlje naročito praktikuje zbog zdravlja dece koja takođe ne jedu namirnice crvene boje.

U narodu se kaže i da je danas dobar dan za branje lekovitog bilja. U mnogim mestima održavaju se vašari.

Takođe, ne treba raditi nikakve teže poslove.

Na današnji dan rođen i patrijarh Pavle

Na današnji dan rođen je patrijarh srpski Pavle 1914. godine u Kućancima kao Gojko Stojčević, a preminuo je 15. novembra 2009. u Beogradu.

(Telegraf.rs / Svetigora, RTS)

Video: Zašto sveci pravoslavne crkve nisu optočeni dijamantima?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    11. septembar 2024 | 10:30

    Srećna Slava svima koji danas slave ! Zdravi i Srećni bili ! Živeli !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA