Zgrada psihijatrijske bolnice namenjena princu: Ovde je bio zatočen Đorđe Karađorđević, objekat se obnavlja

 
M. B.
M. B.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Pošto se odrekao prestola zbog jednog, kako istoričari kažu, u nizu skandala, princ Đorđe Karađorđević je, od 1926. godine do Drugog svetskog rata, boravio u psihijatrijskoj bolnici Gornja Toponica kod Niša. Posle dužeg vremena, vila se renovira s idejom da postane dostupna široj javnosti.

"Ovaj objekat je pravljen namenski za njega tu je bila i posluga tu su bili čuvari naravno, on je imao nekakve prostore za razonodu bilijar sto, pisaću mašinu mogao je da čita, da piše, da šeta, nažalost, bio je sve vreme zatočen", kaže za RTS dr Milan Stanojković, direktor Specijalne psihijatrijske bolnice "Gornja Toponica".

Zatočenik svoje preke naravi ili zavere moćnika u vili je boravio do dolaska Nemaca 1941. godine.

Njegov lekar dr Uroš Jekić, u čijoj kancelariji danas radi dr Dragan Vukadinović, pokušao je da ga prebaci u Crnu Goru, ali su ih Nemci zarobili.

Gornja Toponica Printskrin: RTS

"Postoje podaci i priče da mu je nuđena neka varijanta prestola i princ Đorđe koji je pre toga relativno često polemisao sa Aleksandrom i bio u fazama kada je pokušavao da povuče svoju abdikaciju tada decidno odbija ponudu i po završetku razgovora zbunjeno pita nemačkog komandanta, a gde ću ja sad na šta dobija odgovor slobodni ste", kaže dr Dragan Vukadinović, načelnik odeljenja narkomanije.

"Zar je trebalo da ceo jedan narod, narod čiji sam i ja sin, izgubi slobodu da bih je ja stekao", zapisao je tada princ Đorđe, koji je u posleratnoj Jugoslaviji živeo životom običnog građanina do 1972. godine.

Podaci o psihijatrijskom lečenju iz tog vremena ne postoje.

"To vrlo logično otvara dileme o osnovnoj dijagnozi sa kojom je upućen jer je komisija troje lekara inače poznatih lekara u to vreme princa kvalifikovala dijagnozom shizofrenija trajna duševna bolest", kaže dr Dragan Vukadinović.

"Mi smo i ranije u ovom objektu imali likovnu koloniju Prinčev san, tu su dolazili umetnici stvarali zajedno sa našim pacijentima, tu smo obeležavali bolničku slavu i sada će taj objekat imati negde takvu namenu a takođe mislimo da taj objekat treba da bude dostupan široj javnosti", kaže dr Milan Stanojković.

Malo je sačuvanih predmeta iz tog perioda, ali je namera bolnice da vrata vile, ali i vrata istorije, otvori za posetioce.

(Telegraf.rs / Radio-televizija Srbije)

Video: Veličanstvena kolona uglancanih oldtajmera: Mihailo i Ljubica Karađorđević predvodili je na konjima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA